x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump admite că Barack Obama este născut în SUA

Donald Trump admite că Barack Obama este născut în SUA

16 Sep 2016   •   21:07
Donald Trump admite că Barack Obama este născut în SUA

Donald Trump a admis vineri că preşedintele Barack Obama este născut în SUA, o schimbare spectaculoasă de poziţie care pune capăt îndoielilor asupra chestiunii pe care le alimentează de ani de zile, relatează AFP.

'Preşedintele Obama este născut în SUA, punct final', a declarat candidatul republican la Casa Albă, cu prilejul unei întrevederi cu foşti combatanţi la Washington.

El a pus astfel capăt unei polemici care datează de dinainte de campania prezidenţială a lui Barack Obama din 2008 şi pe care a alimentat-o cu pasiune.

El a acuzat-o chiar şi pe Hillary Clinton şi echipa sa de campanie din 2008 că a lansat această polemică, ceea ce toţi experţii dezmint.

Într-un interviu publicat joi seară, Trump a refuzat să răspundă la întrebarea privind locul de naştere al lui Obama, care şi-a publicat în 2011 certificatul de naştere care arată că este născut în Hawai în 1961.

'Voi răspunde la această întrebare când voi dori. Nu vreau să mai răspund încă o dată', a declarat miliardarul pentru Washington Post.

Echipa de campanie a lui Donald Trump, care încearcă să înlăture din faşă noua polemică în condiţiile în care s-a redus avansul pe care Hillary Clinton îl avea în faţa lui şi încearcă să-şi amelioreze imaginea în rândul electoratului nehotărât, a publicat un comunicat în care se preciza că 'întrucât a reuşit să obţină certificatul preşedintelui Obama când alţii nu au putut, dl Trump crede că preşedintele Obama s-a născut în SUA'.

Chestiunea locului naşterii lui Barack Obama sau al oricărui alt candidat este importantă, întrucât trebuie să fii născut în SUA pentru a putea deveni preşedinte.

Hillary Clinton a reacţionat imediat după ce a reapărut această polemică.

'Timp de cinci ani, el a condus mişcarea care viza să-l facă nelegitim pe preşedintele nostru de culoare. Campania sa a fost fondată pe minciuni odioase. Istoria nu se şterge', a declarat ea vineri într-un discurs susţinut la Washington, estimând că Donald Trump datorează scuze preşedintelui şi americanilor.

Senatorul Bernie Sanders, candidat care nu a reuşit să obţină învestitura democrată pentru Casa Albă, a denunţat pe CNN 'rasiştii din această ţară, care nu au acceptat niciodată că avem un preşedinte negru'.

'Mereu am fost foarte senin în legătură cu locul meu de naştere, ca majoritatea oamenilor de altfel', s-a amuzat la rândul său Obama.

'Sunt şocat că o astfel de chestiune poate fi evocată când avem atâtea alte lucruri de făcut. De fapt, nu sunt şocat', a adăugat el, exprimându-şi speranţa că alegerile prezidenţiale se vor referi la subiecte mai serioase decât acesta.

Timp de ani de zile, Donald Trump a alimentat cu pasiune teoriile de complot privind locul de naştere a lui Obama.

În 2012, chiar şi după ce preşedintele şi-a publicat certificatul de naştere, el posta pe Twitter: 'O sursă extrem de credibilă a sunat la biroul meu şi mi-a spus că certificatul de naştere al lui Obama este un fals'.

În septembrie 2014, tot pe Twitter, el i-a invitat pe hackeri să găsească dosarul universitar al lui Obama pentru a verifica locul său de naştere.AGERPRES

×