x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump amână întâlnirea cu premierul danez, după ce acesta a refuzat să vândă Groenlanda

Donald Trump amână întâlnirea cu premierul danez, după ce acesta a refuzat să vândă Groenlanda

21 Aug 2019   •   10:58
Donald Trump amână întâlnirea cu premierul danez, după ce acesta a refuzat să vândă Groenlanda

Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi că şi-a amânat întrevederea cu Mette Frederiksen prevăzută pentru începutul lui septembrie, în condiţiile în care premierul danez nu manifestă interes pentru o eventuală achiziţionare de către Trump a Groenlandei, teritoriu autonom ce aparţine Danemarcei, informează AFP.

"Danemarca este o ţară foarte specială, cu oameni incredibili, însă, date fiind comentariile premierului Mette Frederiksen, potrivit căreia ea nu are niciun interes pentru vânzarea Groenlandei, îmi voi amâna întrevederea, prevăzută să aibă loc în următoarele două săptămâni, pentru o altă dată", a anunţat, pe contul său de Twitter, locatarul Casei Albe. "Premierul danez a fost în măsură să facă economie de bani şi de eforturi pentru SUA şi Danemarca, fiind atât de directă. Îi mulţumesc pentru aceasta şi mă grăbesc să reprogramez pentru o altă dată" această întrevedere, a continuat miliardarul republican.

Acest anunţ intervine cu câteva zile înainte de plecarea lui Donald Trump spre Franţa, unde va participa la summitul G7 de la Biarritz, în perioada 24-26 august.

Donald Trump şi-a confirmat duminică interesul pentru Groenlanda. "Ideea a apărut şi am spus că, din punct de vedere strategic, ar fi cu siguranţă interesant", a declarat miliardarul, care a sugerat că aceasta ar putea fi o "tranzacţie imobiliară importantă".

Guvernul din Groenlanda a replicat afirmând că teritoriul este deschis dacă este vorba de afaceri, dar nu de vânzări.

Insula, care a obţinut în 1979 statutul de teritoriu autonom din partea Danemarcei, este bogată în resurse naturale.

La Copenhaga, Casa Regală, aflată la originea invitaţiei lui Trump, şi-a exprimat "surpriza", într-un comunicat scris, transmis la televiziunea publică DR.

La rândul său, întreaga clasă politică daneză s-a declarat stupefiată. "Realitatea bate ficţiunea. (Donald Trump) este un om imprevizibil", a notat, pe Twitter, Martin Ostergaard, liderul stângii radicale şi membru al majorităţii parlamentare daneze.

"Fără niciun motiv, Trump consideră că o parte (autonomă) a ţării noastre este de vânzare. Apoi, el îşi anulează într-un mod insultător o vizită pe care întreaga lume o pregătea. Oare bucăţi din SUA sunt de vânzare? Alaska?", şi-a exprimat indignarea conservatorul danez Rasmus Jarlov, cerând "mai mult respect".

''Trump trăieşte pe altă planetă. Autosuficient şi obraznic'', a scris pe Twitter Pernille Skipper, purtătoare de cuvânt a Alianţei roşu-verde, una dintre forţele care susţin executivul condus de Frederiksen, potrivit EFE.

''Preşedintele Statelor Unite şi-a suspendat vizita în Danemarca pentru că nu exista un interes în a discuta vânzarea Groenlandei. E o glumă? Profund ofensator la adresa groenlandezilor şi a danezilor'', a scris tot pe Twitter şi fostul premier social-democrat Helle Thorning-Schmidt.

Şi opoziţia daneză a criticat anunţul lui Trump, iar vicepreşedintele Partidului Liberal, fostul ministru de externe Kristian Jensen, a vorbit inclusiv despre o ''criză diplomatică'' şi de nevoia regândirii relaţiilor dintre cele două ţări.

''Domnul preşedinte a decis să-şi amâne vizita în Danemarca, de ce nu o anulează? Suntem ocupaţi cu alte lucruri'', a declarat şi Soren Espersen, vicepreşedinte al Partidului Popular danez, a treia forţă din parlament şi care în urmă cu câteva zile l-a numit ''nebun'' pe Trump.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: groenlanda donald trump