x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump apără steagul american

Donald Trump apără steagul american

01 Dec 2016   •   21:05
Donald Trump apără steagul american
Sursa foto: Carolyn Kaster/AP

Donald Trump, președintele ales al SUA, susține că persoanele care incendiază steagul național american ar trebui „să sufere consecințele” acestui act, sugerând drept pedeapsă pierderea cetățeniei sau arestarea pentru un an de zile, informează site-ul ziarului „The Guardian”.

Trump a postat un mesaj pe Twitter vizavi de americanii ce incendiază steagul național, în semn de protest față de rezultatul alegerilor: „Nimănui nu ar trebui să i se permită să ardă steagul SUA! Cine face asta ar trebui să sufere consecințele, poate chiar pierderea cetățeniei sau un an de zile în închisoare”. În anul 1989, Curtea Supremă din SUA a decis că Primul Amendament protejează dreptul libertății de exprimare, astfel încât incendierea drapelului american nu este interzisă de lege. În 2005, rivala lui Trump, democrata Hillary Clinton, a sponsorizat un proiect de lege care ar fi transformat incendierea drapelului american într-un act penal, putând permite închiderea acuzatului pentru un an sau amendarea acestuia cu aproape 95.000 de euro. Casa Albă a amintit marți că libertatea de expresie este garantată de Constituția Statelor Unite, după anunțul de pe Twitter al miliardarului american.

Libertatea de expresie prevalează

Întrebat despre reacția lui Trump, purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, Josh Earnest, a subliniat că „libertatea de a ne exprima așa cum dorim" este garantată de Constituție. „Numeroși americani, marea majoritate a americanilor, printre care mă aflu și eu, consideră că a arde un drapel este o ofensă, dar avem responsabilitatea, ca și țară, de a proteja drepturile care sunt prevăzute de Constituție", a afirmat el. Subliniind că există un puternic consens politic în SUA cu privire la protejarea acestui drept, Earnest a subliniat că el se aplică și celor care pot să spună tot ce le trece prin cap pe Twitter.

 

Steagul american, în centrul unei noi controverse provocate de Trump

×