x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump: Atacurile din Marea Oman au fost ”semnate” de Iran

Donald Trump: Atacurile din Marea Oman au fost ”semnate” de Iran

14 Iun 2019   •   16:58
Donald Trump: Atacurile din Marea Oman au fost ”semnate” de Iran

Preşedintele american Donald Trump a afirmat vineri că atacurile asupra a două petroliere în Marea Oman, în Regiunea Golfului, au fost "semnate" de Iran, bazându-se pe o înregistrare video publicată de Pentagon, relatează AFP.
"Iranul a făcut asta", a declarat liderul de la Casa Albă pentru Fox News. "Vedem nava, cu o mină care nu a explodat, şi este semnat de Iran", a adăugat el.
Atacul, care s-a produs joi în apropiere de Strâmtoarea Ormuz, nu a fost revendicat, iar Iranul e negat orice responsabilitate.
Trump a exclus riscul unei eventuali închideri pe termen lung a acestei strâmtori strategice de către Teheran.
Iranienii "nu vor să închidă (strâmtoarea). Ea nu va fi închisă, nu va fi închisă mult timp, iar ei ştiu asta. Li s-a spus asta în termenii cei mai fermi", a adăugat preşedintele american.
Secretarul american de stat Mike Pompeo a afirmat încă de joi, într-o alocuţiune solemnă, că "guvernul SUA estimează că Republica Islamică Iran a fost responsabilă de atacurile din acea zi din Marea Oman".
Două petroliere - unul norvegian şi altul japonez - a fost joi ţinta unor atacuri de origine nedeterminată în Marea Oman, la o lună după sabotarea a patru nave, dintre care trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite. Washingtonul a aruncat şi atunci vina asupra Teheranului.
Iranul, unde premierul japonez Shinzo Abe se afla joi în vizită, a respins orice implicare în aceste diferite atacuri.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump