x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump critică Germania

Donald Trump critică Germania

31 Mai 2017   •   18:17
Donald Trump critică Germania

Președintele american, Donald Trump, a criticat, ieri, Germania pentru nivelul excedentului comercial în relația cu SUA și pentru cel al cheltuielilor militare, după ce cancelarul Angela Merkel a pus duminică sub semnul îndoielii calitatea SUA de aliat de încredere al Europei.

„Avem un deficit comercial masiv cu Germania, plus (că) ei plătesc mult mai puțin decât ar trebui pentru NATO & armată. Foarte rău pentru SUA. Asta se va schimba'', a scris Trump, în stilul său inconfundabil, pe Twitter. Cancelarul Merkel a provocat surprindere la Washington și Londra, după ce a declarat duminică, la un miting, că Europa trebuie să-și ia destinul în propriile mâini, dând de înțeles că SUA, sub conducerea președintelui Donald Trump, și Marea Britanie, după votul pentru Brexit, nu mai sunt parteneri de încredere. Luni, purtătorul său de cuvânt, Steffan Seibert, a precizat că Merkel este o „atlantistă din convingere profundă”, dar consideră că, pentru a menține o relație sănătoasă între Germania și SUA, „este corect, din punctul său de vedere, să se vorbească deschis despre dispute”. Relațiile americano-germane s-au tensionat în urma criticilor repetate ale lui Trump privind deficitul comercial al SUA și a amenințărilor sale că va impune taxe considerabile producătorilor germani pentru automobilele vândute pe piața americană, dar fabricate în alte țări. Președintele american a cerut Germaniei, de asemenea, să-și majoreze cheltuielile militare și a numit politica Angelei Merkel a „porților deschise” pentru migranți drept o „greșeală catastrofală”. Disensiunile dintre cei doi au putut fi constatate și cu ocazia vizitei Angelei Merkel la Washington.

Relațiile bilaterale s-au deteriorat, după ce Trump a amenințat că va impune taxe producătorilor germani pentru automobilele vândute pe piața din Statele Unite.

 

×
Subiecte în articol: Donald Trump