x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump îşi asumă meritele pentru redeschiderea liniei de comunicare dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud

Donald Trump îşi asumă meritele pentru redeschiderea liniei de comunicare dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud

04 Ian 2018   •   15:07
Donald Trump îşi asumă meritele pentru redeschiderea liniei de comunicare dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud

Donald Trump îşi asumă meritele pentru redeschiderea dialogului dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord, afirmând că ameninţările nucleare ale Statelor Unite ale Americii au împins Phenianul să restabilească contactul cu Seoul, scrie The Independent.

Coreea de Nord a  redeschis linia telefonică de frontieră cu Coreea de Sud, care a fost închisă pentru doi ani, miercuri. Această acţiune sugerează o îmbunătăţire a relaţiilor într-o perioadă de tensiune din peninsula Coreeană.

Decizia de redeschidere a liniei de comunicare a venit la scurt timp după ce preşedintele SUA  şi-a confruntat oponentul nord-coreean, Kim Jong-un, făcând referire la mărimea “butonului său nuclear”.

Pentru a răspunde la perspectiva îmbunătăţirii relaţiilor dintre Phenian şi Seoul, Trump a scris, într-un mesaj pe Twitter, că ameninţarea cu un atac din partea Statelor Unite ale Americii a fost punctul decisiv.

“Crede cineva că discuţiile şi dialogul între Coreea de Nord şi de Sud ar fi avut loc acum, dacă nu aş fi fost ferm, puternic  şi dispus să folosesc puterea noastră împotriva Coreei de Nord?”, a spus acesta. Preşedintele Trump a mai adăugat că cei care cred contrariul sunt nişte “proşti”.

Acesta a mai spus că discuţiile dintre cei doi inamici istorici, care sunt, teoretic, încă în război, pentru că războiul coreean din 1950-1953 s-a sfârşit cu un armistiţiu, ci nu cu un tratat de pace, sunt un “lucru bun”.

Aceste remarci ale lui Donald Trump au fost contrazise de ambasadorul american la ONU, Nikky Haley, care la începutul săptămânii a încercat să se distanţeze de contactul propus.

Analiştii au avertizat că propunerea poate fi o încercare de divizare a Coreei de Sud şi a administraţiei Trump.

×