x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump este mandru de atitudinea luata fata de Rusia

Donald Trump este mandru de atitudinea luata fata de Rusia

04 Apr 2018   •   06:58
Donald Trump este mandru de atitudinea luata fata de Rusia

Preşedintele Donald Trump a lăudat fermitatea de care a dat dovata faţa de Rusia, declarandu-se, totodata, convins că s-ar putea înţelege bine cu omul forte de la Kremlin. "Nimeni nu a fost atât de ferm în faţa Rusiei ca mine", a spus preşedintele SUA la o conferinţa de presă, organizată în comun cu omologii săi din Estonia, Kersti Kaljulaid, Letonia, Raimonds Vejonis, şi Lituania, Dalia Grybauskaite.

 

Cele trei ţări baltice, a căror populaţie totală se ridică la şase milioane de persoane, au petrecut cinci decenii sub ocupaţia sovietică, până în 1991, înainte de a adera la NATO şi UE, în 2004. Evitand sa vorbeasca despre o eventuala întâlnire, la Casa Alba, cu Vladimir Putin, Trump a ţinut încă o dată să sublinieze că ar putea avea o "foarte bună relaţie" cu liderul de la Kremlin.

"Dacă asa va fi, ar fi un lucru excelent. Este o posibilitate reală. Dar e posibil sa nu se întâmple asta. Cine ştie?", a lansat Trump, ale cărui afirmaţii legate de Rusia sunt atent analizata pe fondul anchetei procurorului special asupra eventualelor legături între echipa sa de campanie şi Moscova. Potrivit Casei Albe, deocamdata nu s-a stabilit vreo dată. Putin a fost pentru ultima data la Casa Albă 2005, în timpul mandatului lui George W. Bush.

Posibila întâlnire, adusă în discuţie cu prilejul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri la 20 martie, intervine într-un context de puternice tensiuni. Ajunse la cel mai scăzut nivel, relaţiile s-au înrăutăţit şi mai mult după otrăvirea la începutul lui martie în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal. În total, Londra şi aliaţii săi, în special din UE şi NATO, au anunţat peste 150 de expulzări de diplomaţi ruşi din tarile lor.

Într-o formulă care a provocat zâmbete în sală, preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, l-a lăudat pe Donald Trump pentru stilul său diplomatic deosebit. "Avem nevoie de leadership, chiar de leadership imprevizibil, pentru a pune presiune (...) şi este ceea ce vedem la preşedintele Trump", a declarat ea. Dincolo de declaraţiile asupra angajamentului NATO alături de ele în faţa puternicului lor vecin rus, ţările baltice doresc ca SUA să le trimită mai frecvent baterii de rachete antirachete Patriot pentru exerciţii militare. AGERPRES

×