x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump, mai blând cu NATO

Donald Trump, mai blând cu NATO

17 Aug 2016   •   20:50
Donald Trump, mai blând cu NATO
Sursa foto: CRISTOBAL HERRERA/EPA

Candidatul republican la președinția Statelor Unite, Donald Trump, a rosti, luni, în statul Ohio, un discurs pe teme de diplomație, în care a revenit asupra unei poziții deja exprimate față de Alianța Nord-Atlantică, relatează Reuters, citată de Agerpres. Între timp, experți republicani în probleme asiatice avertizează că o președinție Trump ar fi dezastruoasă.

Într-o nouă versiune a politicii sale externe, Trump a promis o colaborare strânsă cu aliații din NATO pentru înfrângerea Statului Islamic, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie. Anterior, el afirmase că Statele Unite ar putea să își condiționeze sprijinul pentru aliați de îndeplinirea obligațiilor acestora față de NATO, poziție care a atras critici din partea mai multor țări membre ale Alianței Nord-Atlantice. Programul politic al lui Trump mai prevede și un nou sistem de verificare a imigranților, pe care candidatul l-a numit "filtrare extremă". Una din primele decizii, dacă va ajunge la Casa Albă, va fi înființarea unei comisii pentru "islamul radical", a mai promis el. Donald Trump nu a uitat nici de rivala sa în cursa pentru președinție. "Hillary Clinton vrea să fie Angela Merkel a Americii și știți ce dezastru imens a adus Germaniei și poporului german această imigrație masivă. Criminalitatea a atins un nivel pe care nu credeau că o să-l vadă vreodată", a declarat Trump, citat de DPA.

Victoria, un dezastru

Între timp, opt experți americani în probleme asiatice, care au deținut funcții în administrații republicane, au declarat, luni, că o vor susține pe democrata Hillary Clinton în cursa pentru președinția Statelor Unite. Ei și-au motivat decizia afirmând că o victorie a lui Trump ar duce la "marginalizarea dezastruoasă" a SUA în Asia, transmite Reuters.

 

×