x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump, pregătit să anunţe decizia cu privire la acordul nuclear cu Iranul

Donald Trump, pregătit să anunţe decizia cu privire la acordul nuclear cu Iranul

08 Mai 2018   •   14:26
Donald Trump, pregătit să anunţe decizia cu privire la acordul nuclear cu Iranul

Donald Trump se pregăteşte să-şi anunţe decizia cu privire la acordul nuclear cu Iranul la Casa Albă, un moment ce poate reprezenta cea mai importantă mişcare a politicii externe a preşedinţiei sale, scrie The Guardian.

Donald Trump a anunţat printr-o postare pe Twitter că va face anunţul marţi, înainte de data limită de 12 mai, stabilită pentru a decide dacă SUA va reînnoi sancţiunile împotriva Iranului.

Cele mai mari aşteptări cu privire la acest anunţ se îndreaptă spre o decizie a preşedintelui de a renunţa la acordul negociat de Barack Obama în 2015, însă diplomaţii aşteaptă să vadă cât de repede vrea acesta să reimpună sancţiuni care vor afecta mai multe firme europene care fac comerţ cu Iranul. Ţările europene speră să poată păstra acordul cu Iranul, chiar dacă SUA alege să se retragă, însă există dubii că aceasta este o opţiune viabilă.

Mai mulţi lideri europeni, inclusiv preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi ministrul de Externe al Marii Britanii, Boris Johnson, au călătorit în Washington pentru a-i cere lui Donald Trump să nu renunţe la acord.

Cu toate acestea, Donald Trump este înconjurat, în prezent, de oponenţi ai acordului din 2015, precum noul său consilier pentru securitatea naţională, John Bolton, şi noul secretar de stat al SUA, Mike Pompeo.

 

×