x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump, premiul 'Minciuna Anului 2015'

Donald Trump, premiul 'Minciuna Anului 2015'

22 Dec 2015   •   22:15
Donald Trump, premiul 'Minciuna Anului 2015'

Declaraţiile făcute anul acesta de politicianul american republican, Donald Trump, aspirant la preşedinţia SUA, i-au adus premiul 'Minciuna Anului 2015', oferit în fiecare an de site-ul PolitiFact, care analizează cât adevăr se regăseşte în comentariile oamenilor politici, consemnează marţi agenţia EFE.

Acest site a studiat 77 de declaraţii ale controversatului magnat imobiliar şi a apreciat că 76% dintre ele sunt total sau parţial neadevărate.

În top figurează o afirmaţie din discursul său din luna iunie prilejuit de lansarea candidaturii pentru investitura republicană, Trump sugerând atunci că imigranţii mexicani veniţi în SUA sunt violatori şi criminali încurajaţi de guvernul de la Ciudad de Mexico să treacă graniţa pe teritoriul american, afirmaţie ce a provocat o intensă polemică.

Dar, conform analizei PolitiFact, nu există nicio dovadă care să ateste o implicare a guvernului mexican în trimiterea unor imigranţi ilegali în SUA, iar aceştia din urmă vin acolo motivaţi în principal de dorinţa de a-şi găsi un loc de muncă.

Alte minciuni ce i-au mărit şansele de a primi acest premiu sunt o declaraţie în care afirmă că după atacurile teroriste de la 11 septembrie a văzut la New Jersey 'mii de oameni sărbătorind' prăbuşirea turnurilor gemene, precum şi o alta în care susţine că 81% dintre albii ucişi în SUA sunt victime ale criminalilor de culoare, procentul real fiind de 15%.

Conform PolitiFact, Donald Trump foloseşte în declaraţiile sale din campania electorală o tehnică denumită 'hiperbola adevărată', după care s-a ghidat şi în afacerile sale imobiliare şi care se bazează pe ideea că 'o mică exagerare nu face niciodată rău'.

Dar dincolo gradul de adevăr din declaraţiile sale, acestea provoacă adesea controverse, cum a fost cazul recentei propuneri prin care a cerut interzicerea accesului în SUA pentru toţi musulmanii. Cu toate acestea, Donald Trump este în continuare favoritul primarelor republicane pentru alegerile prezidenţiale ce se vor desfăşura anul viitor.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: donald trump minciuna anului