x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump schimbă legislaţia privind mediul adoptată de Barack Obama

Donald Trump schimbă legislaţia privind mediul adoptată de Barack Obama

21 Aug 2018   •   22:00
Donald Trump schimbă legislaţia privind mediul adoptată de Barack Obama

Administraţia preşedintelui Donald Trump a prezentat marţi o propunere care lasă statelor din componenţa SUA decizia privind limitarea emisiilor de dioxid de carbon şi înlocuieşte legislaţia privind mediul promovată de fostul preşedinte Barack Obama, transmite agenţia EFE. 

Obiectivul noilor norme susţinute de Casa Albă este reducerea costurilor energetice suportate de companii ca urmare a Planului pentru Energie Curată implementat de administraţia Obama şi al cărui obiectiv era diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră. 

Noua reglementare, denumită Planul pentru Energie Curată Accesibilă, prevedere reducerea cu circa 400 de milioane de dolari pe an a costurilor pe care industria trebuie să le suporte în urma aplicării normelor adoptate de fosta administraţie. 

Aceste noi norme vor intra în vigoare în urma semnării decretului de către preşedintele Donald Trump, dar, la fel cum s-a întâmplat şi cu cele promovate de Obama, ele riscă să fie blocate de Tribunalul Suprem dacă va fi formulată o plângere pertinentă. 

Şeful Agenţiei de Protecţie a Mediului din SUA, Andrew Wheeler, a apreciat că noua reglementare va permite consumatorilor să economisească bani şi lucrătorilor să-şi păstreze locurile de muncă, fiind în acelaşi timp protejat mediul înconjurător. 

Preşedintele Trump a retras în iunie anul trecut SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice şi a anunţat apoi în octombrie intenţia sa de a revizui legislaţia corespunzătoare, declaraţie care a alertat congresmeni şi mişcări sociale care au considerat că un asemenea demers poate avea un impact negativ considerabil asupra mediului. 

Totuşi, Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA susţine că, prin aplicarea noii reglementări, emisiile de CO2 vor fi reduse până în anul 2030 cu aproximativ 1,5%, datorită eficientizării producţiei industriale. 

Conform acestei reglementări, fiecare stat din componenţa SUA va avea la dispoziţie trei ani pentru a stabili propriile standarde privind emisiile de dioxid de carbon, care apoi trebuie aprobate în termen de un an de către Agenţia de Protecţie a Mediului, iar în lipsa acestei aprobări guvernul federal va putea impune propria sa decizie.AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump