x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump va absenta de la Forumul de pace de la Paris

Donald Trump va absenta de la Forumul de pace de la Paris

08 Noi 2018   •   18:24
Donald Trump va absenta de la Forumul de pace de la Paris

Preşedintele american Donald Trump, care va fi prezent la Paris pentru celebrarea centenarului de la sfârşitul Primului Război Mondial, nu va participa în schimb, duminică, la Forumul de pace organizat la iniţiativa preşedintelui Emmanuel Macron, potrivit unuia dintre organizatori, informează AFP. 

Întrebat de AFP cu privire la eventuala absenţă a lui Trump şi participarea preşedintelui rus Vladimir Putin la această reuniune, istoricul Justin Vaisse, unul dintre membrii echipei de organizare a forumului a răspuns afirmativ. 

Zeci de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi în acest sfârşit de săptămână în capitala franceză pentru celebrarea a o sută de ani de la armistiţiul care a pus capăt Primului Război Mondial, cu o ceremonie prevăzută să aibă loc duminică dimineaţa la Arcul de Triumf din Paris, şi mai mulţi dintre ei vor participa duminică la acest forum. 

"Forumul de pace de la Paris" se va desfăşura marţi în Grande Halle De La Villette, reunind lideri, decidenţi, activişti, pentru a dezbate asupra cooperării internaţionale şi guvernării mondiale. 

Participanţii la eveniment vor pleda pentru salvgardarea multilateralismului în afacerile internaţionale, subminat în ultimul timp prin apariţia unor lideri precum Donald Trump, care consideră că interesele ţărilor lor sunt mai bine apărate într-o abordare tranzacţională şi bilaterală. 

"Scopul este de a spune că există o mulţime de forţe în sistemul internaţional - state, ONG-uri, fundaţii, intelectuali, întreprinderi şi alţii - care estimează că e nevoie de o lume a regulilor, o lume deschisă şi o lume multilaterală şi că este necesar ca această lume să se regrupeze şi să se apere", a explicat Vaisse pentru AFP. "Dacă cei care nu iubesc acest multilateralism nu sunt aici, nu este grav", a declarat el, cu referire la absenţa lui Trump. 

Emmanuel Macron pledează în mod regulat pentru prezervarea ordinii multilaterale, atenţionând împotriva riscurilor de conflicte pe care le-ar genera sfârşitul ei.

AGERPRES

×