x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Tusk, ales preşedinte al Partidului Popular European

Donald Tusk, ales preşedinte al Partidului Popular European

21 Noi 2019   •   10:23
Donald Tusk, ales preşedinte al Partidului Popular European
Sursa foto: Marc DOSSMANN

Fostul premier polonez şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a fost ales, la 20 noiembrie 2019, în funcţia de preşedinte al Partidului Popular European (PPE) de către delegaţii reuniţi la Zagreb în congresul formaţiunii paneuropene. Donald Tusk a fost singurul candidat înscris pentru preşedinţia PPE, fiind validat cu 491 de voturi pentru şi 37 de voturi împotrivă. Preşedinţia sa va începe la 1 decembrie 2019, se precizează pe site-ul PPE.

Donald Tusk s-a născut la 22 aprilie 1957 la Gdańsk, în Polonia.

Şi-a început studiile de istorie la Universitatea din Gdańsk, în 1976, unde s-a implicat în activităţi împotriva regimului comunist din Polonia. Tot atunci a cooperat cu sindicatele libere clandestine şi l-a întâlnit pe viitorul lider al Solidarităţii, Lech Wałęsa. În 1980 a înfiinţat o Asociaţie Independentă a Studenţilor (NZS), care făcea parte din mişcarea "Solidaritatea". A fost şi jurnalist la un ziar publicat de "Solidaritatea", notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

După impunerea legii marţiale de către generalul Jaruzelski, în decembrie 1981, s-a ascuns pentru o perioadă. Ulterior, a fost vânzător de pâine, iar în intervalul 1984-1989 a fost muncitor specializat în lucrul la înălţime, cu ajutorul echipamentului de escaladă, mai scrie sursa citată.

Tot în anii '80, a activat în mişcarea clandestină "Solidaritatea". A fost arestat pentru o perioadă scurtă şi ulterior eliberat, în urma unei amnistii acordate prizonierilor politici şi anunţate de generalul Jaruzelski.

A înfiinţat publicaţia lunară ilegală "Revista politică", care propaga principiile liberalismului economic şi ale democraţiei liberale (1983). În jurul acestei publicaţii s-a conturat un grup de reflecţie care îl sprijinea pe Lech Walesa. După prăbuşirea regimului comunist, membrii grupului denumiţi şi "liberalii de la Gdańsk", au format un guvern în urma primelor alegeri prezidenţiale libere din Polonia. Totodată, aceştia au pus bazele primului partid proeuropean favorabil mediului de afaceri din Polonia, Congresul Liberal Democrat, avându-l pe Donald Tusk preşedinte.

În anii '90, Donald Tusk a fost deputat, printre altele ocupând funcţia de vicepreşedinte al Senatului. În aceiaşi perioadă a publicat o serie de cărţi privind istoria Gdańsk-ului.

În 2001, Donald Tusk a fost unul dintre iniţiatorii noului partid de centru numit Platforma Civică, iar în 2013 a devenit liderul acestuia.

În 2007, a învins partidul premierului Jaroslaw Kaczynski, Lege şi Justiţie şi a devenit prim-ministru. A ocupat această poziţie până în 2014.

În 2014, a fost ales preşedinte al Consiliului European, iar în 2017 a fost reales pentru cel de-al doilea mandat de doi ani şi jumătate, potrivit https://www.consilium.europa.eu/.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald tusk