x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Tusk: Spania rămâne singura noastră interlocutoare

Donald Tusk: Spania rămâne singura noastră interlocutoare

27 Oct 2017   •   18:19
Donald Tusk: Spania rămâne singura noastră interlocutoare

Spania rămâne "singura interlocutoare" a Uniunii Europene (UE), după votul din parlamentul Cataloniei în favoarea independenţei, a afirmat vineri Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, informează AFP. 

"Pentru UE nu se schimbă nimic. Spania rămâne singura noastră interlocutoare", a scris Tusk pe contul său de Twitter, cerându-i totodată guvernului spaniol "să favorizeze forţa argumentului mai degrabă decât argumentul forţei". 

De la începutul crizei catalane, UE şi-a afişat sprijinul foarte ferm pentru guvernul de la Madrid, în numele "respectării Constituţiei spaniole". 

"Cred că trebuie cu toţii să respectăm ţările aşa cum sunt, trebuie să respectăm Constituţia şi aceasta este extrem de important pentru Europa", a reiterat vineri dimineaţa comisarul european Carlos Moedas, întrebat cu privire la ultimele evoluţii din Catalonia. 

Parlamentul catalan a votat vineri o rezoluţie în care proclamă regiunea un "stat independent luând forma unei Republici", o ruptură fără precedent în Spania. 

La rândul său, şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy a reacţionat imediat pe Twitter, promiţând că va "restaura legalitatea" în Catalonia, iar Senatul de la Madrid l-a autorizat să suspende autonomia acestei provincii.

AGERPRES

×