x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dorin Chirtoacă a câştigat alegerile pentru primăria Chişinăului.

Dorin Chirtoacă a câştigat alegerile pentru primăria Chişinăului.

de Anca Aldea    |    20 Iun 2011   •   07:42
Dorin Chirtoacă a câştigat alegerile pentru primăria Chişinăului.

UPDATE: Liberalul Dorin Chirtoaca a castigat alegerile pentru primaria Chisinau cu 50,6 la suta din voturi, a anuntat Consiliul Electoral de Circumscriptie, dupa procesarea tuturor voturilor.
Contracandidatul sau, comunistul Igor Dodon, a obtinut 49,4 la suta.

"Este timpul sa ducem schimbarea pana la capat. Multumim tuturor locuitorilor municipiului Chisinau, care au inregistrat cea mai mare prezenta la un scrutin local. Multumim celor care ne-au sustinut dezinteresat si, totodata, multumim celor care au votat impotriva contracandidatului nostru. Este optiunea lor si o respectam", a declarat Chirtoaca, dupa anuntarea rezultatelor, relateaza Jurnal de Chisinau.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, rata de participare la vot in Chisinau a fost de 59,6 la suta, respectiv cu 3 puncte procentuale mai mare decat in primul tur al alegerilor locale, din 5 iunie.

Noul primar a promis ca de acum incolo capitala R.Moldova va reveni la normalitate "fara circ si show-uri politice".

"In perioada 2011-2015 voi fi primarul tuturor, indiferent de optiunea politica a locuitorilor. Sa punem umarul cu totii si sa aducem in ordine primaria si restantele care mai sunt", a adaugat Chirtoaca.

El a subliniat ca in aceste alegeri lupta a fost grea si complicata si le-a multumit celor care l-au sprijinit in aceasta campanie.

Noul primar ales a declarat ca aceasta victorie o consacra "tuturor luptatorilor pentru libertate si dreptate".

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, in al doilea tur, pentru functia de primar au concurat 1.024 de candidati provenind de la 15 partide, precum si de la independenti. Cei mai multi candidati ramasi in cursa electorala 311 sunt de la Partidul Li­beral Democrat; 243 provin de la Partidul Democrat, 240 de la co­munisti, 124 de la Partidul Liberal si 61 sunt independenti, infor­mea­za Agerpres.

Ca si la primul tur organizat la 5 iunie, miza a reprezentat-o, si ieri, Capitala Republicii Moldova, unde batalia" s-a dat intre liberalul Dorin Chirtoaca (actualul primar al Chisinaului) si comunistul Igor Dodon. La 5 iunie, Chirtoaca a obtinut 46,51% din voturi, in timp ce contracandidatul sau castigase 48,07% din sufragii. Intr-un reportaj transmis de Europa Libera si citat de Mediafax, cei doi candidati sunt portretizati ca fiind rivalii cei mai de temut. Dodon (36 de ani) a promis, in timpul campaniei, ca va schimba in bine Chisinaul.

Fost ministru al Economiei si Comertului (2006-2008) si vice­premier, Dodon are "de luptat" cu un candidat puternic, edilul in exercitiu al orasului Dorin Chirtoaca, ales primar la varsta de 29 de ani, cand tara sa era condusa de comunisti.
In cadrul alegerilor de ieri, Chirtoaca, vicepresedinte al Partidului Liberal (functie pe care o ocupa din 2005), nu i-a reprezentat numai pe liberali, ci si pe toate partidele aflate in coalitia de guvernare.

Primarul Chisinaului va fi un om deosebit de puternic, sustinea libe­ralul zilele trecute, afirmand ca turul al doilea de ieri a avut o miza geopolitica, de care depinde viitorul european al Republicii Moldova".

×
Subiecte în articol: chisinau alegeri locale