x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dosarul nuclear: Coreea de Nord vrea negocieri cu SUA chiar în septembrie

Dosarul nuclear: Coreea de Nord vrea negocieri cu SUA chiar în septembrie

09 Sep 2019   •   20:58
Dosarul nuclear: Coreea de Nord vrea negocieri cu SUA chiar în septembrie

Coreea de Nord a anunţat luni că doreşte să aibă întâlniri de lucru la sfârşitul lui septembrie cu SUA, în contextul în care negocierile dintre cele două părţi privind denuclearizarea peninsulei au ajuns într-un punct mort, relatează AFP.

„Vrem să ne aflăm faţă în faţă cu SUA la sfârşitul lui septembrie, la o dată şi într-un loc asupra cărora putem conveni”, a declarat Choe Son Hui, adjunctul ministrului de Externe din Coreea de Nord, într-un comunicat difuzat de agenţia de presă oficială KCNA.

Ministrul adjunct a făcut apel la SUA să prezinte „o bază de calcul acceptabilă”, în caz contrar existând riscul de a pune în pericol procesul diplomatic.

Cele două ţări au declanşat un dialog inedit, după întâlnirea istorică dintre Donald Trump şi Kim Jong-un, din iunie 2018, de la Singapore. Însă, cel de-al doilea summit al lor, din februarie, de la Hanoi, s-a soldat cu un eşec şi tratativele au fost oprite de atunci, în pofida promisiunii unei relansări rapide făcute de preşedintele american şi de liderul nord-coreean cu prilejul celei de-a treia întrevederi a lor, din iunie, de la frontiera dintre cele două Corei.

În ultimele săptămâni, Phenianul şi-a intensificat tirurile cu rachete cu rază scurtă de acţiune, calificate drept „provocări” de către oficialitățile americane.

Autorităţile nord-coreene au criticat şi poziţia SUA, care afirmă că nu vor să ridice sancţiunile decât în schimbul unei denuclearizări definitive.

Emisarul american Stephen Biegun a cerut, la rândul său, vineri, Coreei de Nord, să înceteze să pună „obstacole” în calea negocierilor, până nu va fi prea târziu.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: coreea de nord dosar nuclear SUA