x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două cutremure de peste 8 grade pe scara Richter au lovit Indonezia. Alerta de tsunami emisă pentru Oceanul Indian a fost anulată (VIDEO)

Două cutremure de peste 8 grade pe scara Richter au lovit Indonezia. Alerta de tsunami emisă pentru Oceanul Indian a fost anulată (VIDEO)

11 Apr 2012   •   09:02
Două cutremure de peste 8 grade pe scara Richter au lovit Indonezia. Alerta de tsunami emisă pentru Oceanul Indian a fost anulată (VIDEO)



UPDATE 16:20 - Autoritatile indoneziene au anulat alerta de tsunami emisa in urma cutremurului de 8,6 produs in largul insulei Sumatra, anunta Agentia indoneziana pentru fizica pamantului, citata de AFP. "Alerta de tsunami a fost anulata. Oamenii pot reveni la casele lor", a declarat directorul Agentiei, Sri Woro B. Harijono.

UPDATE 15:35 - Valuri cuprinse intre 30 de centimetri si un metru au fost semnalate in mai multe zone din Indonezia, cele mai mari fiind inregistrate in Meulaboh, conform Centrului pentru Alerte de Tsunami din Pacific.

Un ordin de evacuare a populatiei a fost emis pentru coasta Andaman din Thailanda, conform postului MCOT, afiliat CNN. Directorul Centrului pentru Alerte de Tsunami, Somsak Khaosuwann, a indemnat localnicii din provinciile Phuket, Krabi, Phang-nga, Ranong, Trang si Satun sa se indrepte spre locuri mai inalte.

UPDATE 14:40 - Institutul american de geofizica avertizeaza ca in zona in care s-au produs cele doua cutremure din Indonezia a inceput sa se formeze deja un val tsunami.

Centrul de alerta pentru tsunami din zona Pacificului spune ca s-a generat deja tsunami-ul, cel putin pentru insulele mici din Oceanul Indian. Unele coaste au fost deja lovite.

UPDATE 14:05 - Un nou cutremur cu magnitudinea de 8,2 s-a produs la ora 10:43 GMT (13:43 ora Romaniei) in largul insulei indoneziene Sumatra, relateaza institutul american de geofizica USGS.

Noul cutremur, o replica a celui inregistrat la ora 08:38 GMT (11:38 ora Romaniei) a carui magnitudine a fost revizuita de USGS la 8,6, s-a produs la 615 kilometri de Banda Aceh si la o adancime de 16,4 kilometri, potrivit datelor preliminare ale institutului american.

UPDATE 13:37 - Un tsunami provocat de cutremurul puternic inregistrat astazi in largul Indoneziei este putin probabil, deoarece pamantul s-a miscat in plan orizontal, nu vertical, deci nu a dislocat volume mari de apa, a declarat un expert de la Institutul american de Geofizica (USGS), citat de BBC News Online.

UPDATE 13:15 - O replica avand magnitudinea de 6,5 s-a produs in Oceanul Indian, dupa cutremurul cu magnitudinea de 8,6 inregistrat cu putin timp inainte, relateaza site-ul abc.net.au. Presedintele indonezian spune ca nu exista pericolul aparitiri valurilor uriase.

Imagini filmate la scurt timp dupa seismul din Indonezia (VIDEO)

Un cutremur puternic a zguduit in aceasta dimineata Indonezia. Epicentrul cutremurului a fost in largul Insulei Sumatra, la o adancime de circa 33 de kilometri. In urma seismului cu magnitudinea de 8,9, revizuit ulterior la 8,6, autoritatile au emis alerta de tsunami in 28 de tari, a anuntat Agentia de Geofizica a Indoneziei.

Tarile care ar putea fi lovite de tsunami: Indonesia, India, Sri Lanka, Australia, Myanmar, Tailanda, Maldive , Malaysia, Mauritius, Reunion, Seychelles, Pakistan, Somalia, Oman, Madagascar, Iran, Emiratele Arabe Unite, Yemen, Comores, Bangladesh, Tanzania, Mozambique, Kenya, Insulele Kerguelen, Africa de Sud, Singapore, Insulele Crozet si Insulele Chagos.

Potrivit primelor informatii, seismul s-a produs la aproape 500 de kilometri in largul coastelor din banda Aceh, la ora locala 8:38 si a fost simtit pana in India si Thailanda si Singapore.

Deocamdata nu exista informatii despre posible victime sau pagube materiale.

Potrivit Centrului de avertizare tsunami, "un astfel de cutremur are puterea de a genera un tsunami distrugator care poate afecta coastele bazinului Oceanului Indian".

Reuters raporteaza ca oamenii din regiune se retrag in zone mai inalte. Potrivit Sky News, locuitorii de pe coasta de est a Indiei au fost informati ca trebuie sa se indeparteze de litoral, dupa ce seismul a fost resimtit in orasele Calcutta, Chennai si Bangalore.

Autoritatile thailandeze au lansat de asemenea o alerta de tsunami si au cerut locuitorilor de pe litoralul Marii Andaman sa evacueze zona. "Oamenii care locuiesc pe coasta Andaman trebuie sa se deplaseze in zone inalte si sa ramana cat de departe posibil de mare", a precizat centrul national de gestionare a catastrofelor.

La randul lor, autoritatile din Sri Lanka au lansat o alerta de tsunami pentru intregul teritoriu, in urma seismului puternic inregistrat in largul Indoneziei, sfatuind locuitorii de pe litoral sa se refugieze in locuri sigure. Guvernul se teme de valuri seismice pe coasta orientala a insulei in jurul orei 10.40 GMT (13.40, ora Romaniei).

Regiunea unde s-a produs cutremurul este afectata in mod frecvent de seisme. Cutremurul cu magnitudinea 9,1, care a provocat tsunamiul din 2004, a fost al cincilea cel mai puternic seism din istoria moderna. Mai multe valuri tsunami au lovit regiunile costiere din Oceanul Indian, devastand regiuni intregi.

Imagini cu tsunamiul din 2004:

×
Subiecte în articol: alerta tsunami cutremur indonezia