x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două foste stele ale tenisului dau socoteală pentru problemele cu Fiscul

Două foste stele ale tenisului dau socoteală pentru problemele cu Fiscul

de Istvan Deak    |    19 Iun 2012   •   19:21

Doi fosi campioni, fosti castigatori ai Cupei Davis la tenis, Yannick Noah si Guy Forget, au fost audiati marti in Senatul francez de catre o comisie de ancheta pentru evaziune fiscala.
Comisia de ancheta privind evaziunea de capitaluri si de active in afara Frantei si incidentele sale fiscale a fost creata la cererea grupului comunistilor, in ianuarie.

"Optimizarea veniturilor'
Cei doi sportivi au preferat sa vorbeasca, in cadrul audierilor, mai degraba despre "o optimizare a veniturilor' decat despre o evaziune fiscala, relateaza huffingtonpost.fr. "In tenis, cariera este scurta', a pledat Guy Forget. "Zece ani, in cursul carora jucatorii incearca sa-si optimizeze veniturile', a continuat el, precizand ca doar cei mai buni 120 de jucatori din circuit isi acopera cheltuielile, iar cei clasati dincolo de acest prag pierd bani. Potrivit lui, bugetul anual minim pentru un jucator din Top 100 este de 125.000 de euro, incluzand aici cheltuielile diverse (antrenori, deplasari etc). "De aceea suntem nevoiti sa gasim locuri mai avantajoase precum Florida, Monaco, Elvetia, pentru a optimiza castigurile si a nu ne confrunta cu dubla impunere', a continuat acesta. "Exista jucatori care prefera sa mearga sa joaca turnee in strainatate, unde impunerea fiscala este mai putin apasatoare', a mai spus Forget, dand exemplu Statele Unite. "Actualmente sunt sase sau sapte baieti care locuiesc in strainatate', a spus Forget, evocandu-i, fara a-i cita, pe Jo-Wilfried Tsonga, Julien Benneteau sau Gilles Simon. Ei joaca mult in Franta si sunt taxati cu 50% din castiguri, ca jucatorii straini. Ei sunt perceputi ca jucatorii straini care fug de taxe, dar nu este cazul. In opinia lor, nu este o evaziune fiscala', a adaugat acesta.

"Teama de ziua de maine'
Intrebat in legatura cu exilul sau din Elvetia, la inceputul anilor 1990, Yannick Noah si-a justificat alegerea, pe care a operat-o chiar a doua zi dupa retragerea sa din viata sportiva, "prin teama de ziua de maine' si a reamintit ca a fost nevoit sa revina dupa trei ani.

"Azi imi castig banii gratie publicului francez, imi platesc impozitele in Franta', a reamintit Yannick Noah, care acum are o cariera muzicala. "Daca as fi fost o vedeta internationala, as fi reactionat diferit. Nu il voi sfatui pe fiul meu, jucatorul de baschet Joakim Noah, care si-a cladit intreaga cariera in Statele Unite sa vina sa plateasca aici, dar eu platesc impozite aici', a adaugat Noah.
Senatorul socialist Yannick Vaugrenard a reamintit ca evaziunea fiscala costa circa 51 de miliarde de euro anual statul, in majoritate imputabila lumii economice si nu exilului fiscal al sportivilor si artistilor.

Yannick Noah s-a aratat deranjat de o intrebare referitoare la situatia sa in raport cu Fiscul francez, subiect care a dorit sa nu fie evocat in cadrul acestei audieri deschise publicului. "Fiscul imi cere o suma pentru 93 pe care o contest din motive pe care nu vreau sa le expun aici', a spus Noah.

"Imi apar drepturile ca orice cetatean. Contest Fiscul si voi continua sa o fac. La ora la care vorbim, nu datorez nimic', a adaugat cel care nu vrea sa primeasca lectii de verticalitate:'Este foarte important sa achiti impozitele si pentru unii de a merge dincolo de asta. Nu vreau sa spun cum si cat dau inapoi societatii', a declarat Yannick Noah. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×