x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două mii de naţionalişti au manifestat la Sofia împotriva romilor

Două mii de naţionalişti au manifestat la Sofia împotriva romilor

de Mediafax    |    01 Oct 2011   •   17:42
Două mii de naţionalişti au manifestat la Sofia împotriva romilor


Aproape 2.000 de militanti nationalisti au manifestat sambata la Sofia, cerand masuri de urgenta impotriva "criminalitatii tigane", pe fondul intensificarii tensiunilor etnice dupa incidentele grave de la 24 septembrie din satul Katunita, soldate cu un mort, relateaza AFP.

Manifestantii, majoritatea tineri, inclusiv adolescenti, au defilat prin centrul Sofiei, purtand drapelul national si scandand "Bulgaria, trezeste-te", precum si sloganuri impotriva romilor. Politia a arestat 15 manifestanti care purtau manusi de box.

In fata sediului presedintiei bulgare, sute de militanti ai partidului nationalist Ataka purtau camasi pe care scria "Eu nu vreau sa traiesc intr-un stat tiganesc" si o banderola cu inscriptia "Criminalitatea tiganeasca periculoasa pentru tara".

Acest partid, al carui lider Volen Siderov este candidat la alegerile prezidentiale din 23 octombrie, a facut apel la "reintroducerea pedepsei cu moartea", suprimata in 1990 dupa caderea dictaturii comuniste. El a mai cerut "desfiintarea ghetourilor" rome.

In timp ce mai multe marsuri ale romilor au fost anulate de organizatori in mai multe orase, inclusiv la Sofia, de teama incidentelor, mai multi tineri romi dar nu numai au oferit flori trecatorilor pentru a-si exprima vointa de coabitare.

Uciderea la 24 septembrie a tanarului bulgar Anghel Petrov, care ar fi fost accidentat in mod deliberat de un microbuz condus de una dintre rudele liderului interlop Kiril Raskov, a generat proteste masive ale bulgarilor din satul Katunita, care s-au extins rapid in toata tara. Politia a arestat in total aproximativ 300 de persoane dupa doua nopti de manifestatii.

×