x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dragostea invinge si devine afacere

Dragostea invinge si devine afacere

04 Noi 2004   •   00:00

ROMANI IN LUME
LITERATURA - O romanca din Sudan o concureaza pe Barbara Cartland Nu stie ce anume a impins-o sa scrie. Ea este inginer de formatie. Dar Domnica Seif Elyazal a devenit scriitoare pentru ca, spune ea, a simtit nevoia sa se exteriorizeze. Si a scris o poveste de dragoste inspirata din viata ei si a altor catorva romance care au parasit Romania pentru a-si urma sotii in Sudan.
ANA-MARIA LUCA

Click pentru a mari
DESIGN. Coperta romanului de dragoste scris de romanca din Sudan a fost creata de artistul sudanez Muataz Abdelhamid
Prima parte a romanului Domnicai Seif Elyazal, "Love and Dispair", este deja in librarii si online. Una dintre cele mai mari edituri din Statele Unite a publicat-o. A doua parte a romanului va iesi si ea in curand din tipar. Iar scriitoarea deja lucreaza la o alta carte. "Am inceput sa scriu si nu am putut sa ma opresc pana nu am terminat. Mi-a luat aproape patru ani de cand am inceput-o si pana a vazut lumina tiparului, in SUA, statul Indiana", povesteste romanca. Cartea este inregistrata la Biblioteca Congresului American.

POVESTEA CARTII. "Ca sa spun adevarul, nu m-am gandit niciodata sa scriu in limba engleza". A fost incurajata de sotul sau si prietenul sau, artistul Muataz Abdelhamid, care a conceput si coperta cartii. Si Domnica s-a apucat de scris.

"Am incercat sa prezint faptele cat mai aproape de realitate, sa nu fiu partinitoare cu nici unul dintre caracterele principale ale cartii mele. Pe langa acest fapt, am incercat sa fac tara noastra cunoscuta pentru ceea ce este intr-adevar, pentru poporul muncitor si inteligent, pentru realizarile lui, pentru frumusetea naturii si viitorul prosper".

INSPIRATIA. "Love and despair" este o fictiune, dar scriitoarea nu neaga ca subiectul a fost inspirat in parte de fapte reale din viata ei si a altor romani in aceeasi situatie.

"In viata, fiecare om ajunge la o rascruce de drumuri si este pus in dificila situatie de a alege pe care dintre ele sa le urmeze. Cu toate ca ele sunt diferite, ambele sunt tentante, dar nici unul nu-ti garanteaza fericirea. Vrei sa mergi pe amandoua in acelasi timp, dar asta nu este posibil", descrie romanca subiectul cartii sale.

Eroina principala a cartii este Ana, o fata saraca din Romania comunista, care se indragosteste de un student strain, sudanez. Acest fapt o face sa suporte opresivitatea societatii in care traia. "In anii ’70 nu era deloc recomandat si in nici un caz simplu sa te casatoresti cu un cetatean strain, sau era aproape imposibil", spune scriitoarea.

PERSONAJUL. Ana este constienta de sacrificiul pe care trebuie sa-l faca si cate este nevoita sa indure pentru a fi alaturi de barbatul pe care il iubeste. Se intreaba daca merita sa renunte la prezentul si trecutul ei pentru a se avanta in necunoscut, sa intemeieze o noua viata, foarte departe de tara. Orice decizie ar fi luat, ea este sigura ca nu poate trai fara Ahmed si suporta cu stoicism dezaprobarea tuturor, sufera cand prietenii o parasesc unul cate unul. Dar se hotaraste sa mearga pana la capat.

"Nu-i este deloc usor sa se dezradacineze si sa se replanteze intr-un sol necunoscut, cand jumatate din ea a ramas in locul pe care l-a parasit. Cu toate eforturile si sacrificiile lor de a face casatoria lor sa mearga, amandoi dau gres si sunt prea mandri sa recunoasca ca nu este un succes, dar pentru binele fiicelor lor continua tortura de a locui impreuna", spune Domnica Seif Elyazal.

Desi dragostea lor este destul de puternica sa invinga orice obstacol, Ahmed nu face nici un efort de a trece peste ele, si dupa multi ani divorteaza de Ana.

TOTUL SE TERMINA CU BINE. Insarcinata cu cel de-al treilea copil, de care Ahmed nu stie nimic, si teribil de suparata, Ana insceneaza moartea ei si a fiicelor lor, si dispare fara urma timp de patru ani si jumatate. Ahmed o intalneste intamplator in Londra si trebuie sa se foloseasca de toata istetimea lui si de inselaciune pentru a afla unde locuieste ea cu fiicele lor gemene. Pana la urma, de dragul copiilor, Ana accepta sa se recasatoreasca cu el si traiesc ani lungi de fericire.

Dupa douzeci si cinci de ani de la parasirea Romaniei, el primeste cea mai grea lovitura din viata lui. O fosta iubita ii trimite o scrisoare in care ii spune ca mai are un fiu. Dar Ana il iubeste prea mult ca sa nu-l ierte, si dupa multa cautare si dificultati, ea reuseste sa-l aduca si pe baiat in sanul familei.

CV-UL UNEI FEMEI DE SUCCES
Domnica Seif Elyazal (foto) s-a nascut in satul Jirov, Judetul Mehedinti. A absolvit Facultatea de Zootehnie si Medicina Veterinara de la Timisoara. "Nascuta intr-o familie saraca, copilaria mea nu a fost una de invidiat. Cu toate ca parintii mei au fost oameni simpli si nu au avut posibilitatea sa-si termine studiile, au fost oameni intelepti. De la tatal meu am mostenit pasiunea pentu carti si faptul de a aprecia cunostintele castigate", povesteste scriitoarea. "Parintilor mei le datorez recunostinta pentru ajutorul si imboldul de a privi viitorul in fata si de a nu renunta la ce mi-am propus, indiferent cat de greu mi se pare." La Timisoara, in facultate, l-a intalnit pe inginerul Seif Elyazal Izzeldin, cetatean sudanez. S-au casatorit si in 1980 si-a urmat sotul in Sudan. "Ca orice lucru in viata, inceputul este greu si trebuie sa recunosc ca nici mie nu mi-a fost usor, mai ales ca nu vorbeam araba si nici engleza. Nu am cuvinte sa-i multumesc sotului meu pentru rabdarea si ajutorul acordat. In scurt timp, sub atenta lui indrumare, am invatat ambele limbi". In Sudan a lucrat ca sef de ferma la o statiune de cercetari, apoi a plecat in Irak, Libia si acum lucreaza impreuna cu sotul sau in Arabia Saudita, unde sotul scriitoarei isi da doctoratul in genetica. Iar cele trei fiice ale lor vor deveni medici. Doua dintre ele urmeaza traditia familiei si sunt deja studente la Timisoara.
×
Subiecte în articol: diaspora seif elyazal