x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dramă în Alpi / Un alpinist român a murit, un altul este grav rănit!

Dramă în Alpi / Un alpinist român a murit, un altul este grav rănit!

de Ovidiu Ciutescu    |    06 Aug 2009   •   00:00

Un alpinist român a decedat miercuri la coborârea de pe masivul Mont Blanc, în Alpii Francezi. Un alt alpinist român, aflat în aceeaşi expediţie, a fost rănit şi se află internat într-un spital din Departamentul Haute-Savoie, arată Ministerul Afacerilor Externe. Cei doi alpinişti au fost colegi de generaţie cu Violeta Băjenaru-Declerck, profesoara dispărută în Oceanul Atlantic în accidentul aviatic din urmă cu două luni.



Alpinistul care a murit miercuri în masivul Mont Blanc era din Buzău şi absolvise, ca şi colegul său grav rănit, Colegiul "Bogdan Petriceicu Haşdeu". Petre Rudeanu, de profesie inginer, şi Robert Roşeanu, ambii în vârstă de 33 de ani, au plecat săptămâna trecută în expediţie în masivul Mont Blanc. Alpinistul care a murit era la prima sa expediţie, iar colegul său la cea de a doua.

În momentul accidentului cei doi erau legaţi între ei, astfel că cel care a alunecat primul l-a antrenat şi pe colegul său în cădere. Cei doi au fost colegi de clasă şi au absolvit Colegiul "B.P. Haşdeu" în anul 1994. "Pasiunea pentru sport şi expediţii periculoase le-a deprins la Cercul de turism al liceului, unde exista o tradiţie de peste un secol, începând cu Basil Iorgulescu, neobositul geograf, care a elaborat Dicţionarul geografic al judeţului Buzău, şi continuând cu profesorii Sava Anghel, Gheorghe Popescu sau Nicolae Iacob", a spus directorul liceului, Ionel Banu, citat de Agerpres. Profesorul de geografie al celor doi alpinişti, Mihai Mâncu,  s-a declarat, într-un fel, vinovat de ceea ce s-a întâmplat: "Mă simt vinovat. Şi eu le-am insuflat microbul expediţiilor cu grad ridicat de risc, dar cred că Dumnezeu are întotdeauna grijă de cei îndrăzneţi".

Autorităţile franceze au anunţat miercuri că un alpinist român şi-a pierdut viaţa în timp ce excalada Masivul Mont Blanc, iar un al doilea a fost grav rănit şi se află internat într-un spital cu fracturi multiple. Accidentul s-a petrecut la coborârea de pe masivul Mont Blanc, în Alpii Francezi, la 4.000 de metri altitudine. Alpinistul decedat a alunecat peste 200 de metri, cadavrul său fiind găsit într-o crevasă de 15 metri adâncime. El l-a antrenat în alunecare şi pe colegul său, grav rănit, care a fost recuperat de jandarmii montani.

"Alpinistul internat are mai multe fracturi, dar starea lui este stabilă", spune purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu, precizând că familiile celor doi alpinişti români au fost anunţate. La faţa locului se află consulul general la Lyon, Gabriel Stănescu, care monitorizează în permanenţă situaţia şi care ţine legătura cu Jandarmeria franceză.

×