x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Drepturile omului au acum un logo! Liber precum...omul

Drepturile omului au acum un logo! Liber precum...omul

de Marina Constantinoiu    |    27 Sep 2011   •   10:10
Drepturile omului au acum un logo! Liber precum...omul

Drepturile omului au de acum un simbol! In luna mai a acestui an, ministrul federal german de Externe, Guido Westerwelle, a dat startul concursului pentru crearea unui logo pentru drepturile omului, recunoscut pe plan mondial, se arata intr-un comunicat al Ambasadei Germaniei la Bucuresti.

La 23 septembrie, in paralel cu Adunarea Generala a Natiunilor Unite de la New York, a fost dezvaluit simbolul castigator. A fost ales din peste 15.000 de propuneri de logo de catre un juriu alcatuit din personalitati de calibru impreuna cu "comunitatea Internetului". Noul logo pentru drepturile omului sta de acum gratuit la dispozitia tuturor ca produs - "open source" la adresa (www.humanrightslogo.net) sau (http://www.humanrightslogo.net/).

Proiectul castigator apartine lui Predrag Stakic din Serbia. Ideea i-a venit graficianului liber-profesionist de 32 de ani in timpul lecturarii Declaratiei Universale a Drepturilor Omului: "In Preambul scrie ca drepturile omului stau la baza constituirii unei viitoare lumi a libertatii, dreptatii si pacii". El a transpus acesta din doua simboluri universale – mana si pasarea – unul nou. Castigatorul concursului este de parere ca doar un logo nu poate schimba intreaga lume, nici cel creat de el. Dar un logo este un simbol in jurul caruia se aduna oamenii care pot schimba, la randul lor, lumea.

Guido Westerwelle a subliniat ca marele succes al concursului arata ca drepturile omului constituie o tema importanta in toate tarile lumii. Multi oameni au resimtit in mod evident ca pe un gol faptul ca nu exista un simbol universal pentru drepturile omului. Acest gol a fost, in sfarsit, umplut. Pe langa aceasta, datorita concursului, oameni din intreaga lume au intrat in dialog si au putut sa schimbe impresii despre drepturile omului si design.

Initiativa a fost sprijinita de un juriu alcatuit din personalitati prestigioase de cel mai inalt nivel din care fac parte, printre altii inaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, doamna Navanethem Pillay (Africa de Sud), cei cinci castigatori ai Premiului Nobel pentru pace Aung San Suu Kyi (Myanmar), Shirin Ebadi (Iran), Muhammad Yunus (Bangladesh) si Mihail Gorbaciov (Rusia), Jimmy Carter (USA); Angelina Acheng Atyam (activista pentru drepturile copilului, Uganda), Waris Dirie (top model si activista pentru drepturile femeilor, Somalia), Roland Emmerich (regizor si producator de filme la Hollywood, Germania), Carolyn Gomes (activista pentru drepturile omului, Jamaica), Juanes (popstar si activist pentru pace, Columbia), Somaly Mam (activista pentru drepturile omului, Cambodgia), Paikiasothy Saravanamuttu (activist pentru drepturile omului, Sri Lanka), Jimmy Wales (intemeietorul Wikipedia, SUA) precum si renumiti experti internationali in design precum Ahmad Humeid (Iordania), Javier Mariscal (Spania) si Erik Spiekermann (Germania). In afara de acestia, ministrii Afacerilor Externe din Bosnia-Hertegovina, Chile, Germania, Canada, Mauritius, Senegal, Singapore, Cehia si Uruguay, cei care au avut initiativa crearii unei platforme pentru concursul de logo.

×