x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dublu atentat în timpul campaniei electorale din Afghanistan. Cel puțin 48 de morți

Dublu atentat în timpul campaniei electorale din Afghanistan. Cel puțin 48 de morți

17 Sep 2019   •   18:08
Dublu atentat în timpul campaniei electorale din Afghanistan. Cel puțin 48 de morți

Cel puţin 48 de persoane au fost ucise marţi în Afganistan în două atentate-kamikaze, unul asupra unui miting electoral al preşedintelui Ashraf Ghani şi altul la Kabul, ambele fiind revendicate de talibani, care consideră scrutinul prezidenţial prevăzut pentru 28 septembrie ca fiind ilegitim, relatează AFP.

Primul atac, comis de un kamikaze pe motocicletă, s-a produs în cursul dimineţii la Charikar, o localitate din provincia Parwan, la o oră de mers cu maşina la nord de capitală, a transmis Nasrat Rahimi, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Explozia, care s-a produs în apropiere de primul punct de control prin care se făcea acces la mitingul electoral, a făcut "26 de morţi şi 42 de răniţi", a spus el. Printre victime se numără "femei şi copii", a declarat pentru AFP directorul spitalului din Parwan, Abdul Qasim Sangin. Preşedintele Ghani nu a fost rănit.

Un alt atentat-sinucigaş s-a produs la o oră mai târziu în centrul Kabulului. Conform unor fotografii ale unor servicii de securitate private, atacul s-a produs în apropiere de un centru de recrutare al armatei.

"22 de persoane, dintre care şase membri ai forţelor de securitate, au murit şi 38 au fost rănite în acest atentat terorist", comis de un kamikaze, a transmis Ministerul de Interne într-un comunicat. De asemenea, printre victime se numără "femei şi copii", conform autorităţilor.

Talibanii au revendicat cele două atacuri, reamintind că au cerut populaţiei să nu participe la reuniuni electorale în vederea alegerilor prezidenţiale de la 28 septembrie.

Atentatul de la Parwan este cel mai sângeros dintre atacurile care au vizat campania electorală de la lansarea acesteia la 28 iulie. Un atac soldat cu 20 de morţi a vizat în acea zi birourile Afghanistan Green Trend (AGT), o mişcare politică fondată de Amrullah Saleh, prezent pe lista lui Ashraf Ghani în poziţia de prim-vicepreşedinte.

Talibanii au anunţat la începutul campaniei electorale că vor face totul pentru a perturba scrutinul. Ei nu recunosc nicio legitimitate autorităţilor afgane, cu care au refuzat întotdeauna dialogul.

Numeroşi observatori se aşteptau la o revenire a violenţelor din partea lor după ce preşedintele american Donald Trump a suspendat recent negocierile cu mişcarea talibană asupra unei retrageri progresive a forţelor americane din Afganistan.

Decizia Washingtonului a venit la scurt timp după un atentat la 5 septembrie la Kabul, revendicat de asemenea de talibani, care a făcut 12 morţi, între care un soldat american şi un soldat român.

AGERPRES

×