x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Duma de Stat a ratificat tratatul prin care Crimeea devine parte a Federaţiei Ruse

Duma de Stat a ratificat tratatul prin care Crimeea devine parte a Federaţiei Ruse

20 Mar 2014   •   15:44
Duma de Stat a ratificat tratatul prin care Crimeea devine parte a Federaţiei Ruse
Sursa foto: SERGEI ILNITSKY / POOL/EPA

Duma de Stat a ratificat joi tratatul cu privire la integrarea Crimeii în Federaţia Rusă şi formarea de noi subiecţi în cadrul Federaţiei. Documentul a fost aprobat cu 443 de voturi şi o abţinere, transmite ITAR-TASS, potrivit Agerpres. Tratatul a fost semnat la Kremlin la 18 martie de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi liderii proruşi ai Crimeii - premierul Serghei Aksionov, Vladimir Konstantinov (preşedintele parlamentului local) şi Aleksei Cealâi, reprezentantul autorizat al oraşului Sevastopol.

Deputaţii ruşi au adoptat şi o lege constituţională privind încorporarea Crimeii, peninsulă situată în sudul Ucrainei, în teritoriul rus.

Tratatul presupune acordarea automată a cetăţeniei Federaţiei Ruse pentru ucrainenii care locuiesc în Crimeea. De asemenea, stabileşte un termen de o lună în cursul căreia locuitorii peninsulei care doresc să păstreze paşaportul ucrainean să declare acest lucru.

Până la 1 ianuarie 2015 va fi o perioadă de tranziţie pentru reglementarea problemelor de integrare a Crimeii în sistemul economic, financiar şi judiciar al Rusiei, mai informează ITAR-TASS.

Potrivit documentului, alegeri pentru organismele de stat ale Crimeii şi Sevastopolului vor avea loc în a doua duminică a lunii septembrie 2015.

Crimeea şi Sevastopolul vor avea în Federaţia Rusă statutul de republică şi oraş cu semnificaţie federală. Limbile de stat în Crimeea sunt rusa, ucraineana şi tătara.

×