x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Duma îi netezește calea lui Putin

Duma îi netezește calea lui Putin

12 Mar 2020   •   18:30
Duma îi netezește calea lui Putin

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a aprobat, miercuri, un proiect de modificare a Constituţiei, care i-ar permite preşedintelui Vladimir Putin să obţină alte două mandate, după anul 2024.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 383 de voturi pentru, niciun vot împotrivă și 43 de abţineri, relatează agenţia Reuters. Douăzeci și patru de parlamentari au lipsit de la sesiunea de vot. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie aprobat și de Consiliul Federaţiei, de Curtea Constituţională, dar și în cadrul unui referendum programat în luna aprilie. Modificările constituţionale i-ar permite lui Putin să obţină noi mandate de președinte după expirarea celui actual, în anul 2024. Astfel, Putin ar putea rămâne președinte al Rusiei până în anul 2036. Unul dintre liderii opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a criticat iniţiativa, acuzând că Putin va încerca să rămână președinte pe viață. Opoziţia a anunţat deja că va organiza proteste, începând de vineri.

În trecut, Putin a spus că nu vrea reinstituirea practicii sovietice a preşedinţilor pe viaţă, dar nu a precizat ce va face după anul 2024, când îi expiră mandatul de preşedinte.

×