x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe După 12 ore de audieri, Sarkozy a devenit din fost şef de stat, martor asistat

După 12 ore de audieri, Sarkozy a devenit din fost şef de stat, martor asistat

de Marina Constantinoiu    |    23 Noi 2012   •   13:32
După 12 ore de audieri, Sarkozy a devenit din fost şef de stat, martor asistat

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost plasat sub statutul de "martor asistat" joi seară la Bordeaux, după ce a fost audiat timp de 12 ore de judecătorii ce anchetează o posibilă finanţare ilegală a campaniei sale prezidenţiale din 2007, a declarat pentru AFP prin telefon avocatul său, Thierry Herzog.

"Nu este nicio punere sub acuzare (inculpare)”, a subliniat Herzog, care se afla cu clientul său în maşină după ce au ieşit din tribunal. El nu a dorit să facă alte comentarii asupra circumstanţelor acestei foarte lungi audieri. Statutul de "martor asistat" este un statut intermediar între cel de simplu martor şi cel de inculpat.

Această etapă judiciară pentru posibila finanţare a campaniei sale de către cea mai bogată femeie din Franţa, moştenitoarea imperiului L'Oreal, are loc pe fundalul unei adevărate psihodrame în cadrul UMP, formaţiunea politică a lui Sarkozy, afectată de lupte interne dure între secretarul general Jean-Francois Copé şi fostul premier Francois Fillon pentru preşedinţia partidului, care ameninţă UMP cu o implozie.
Sosit joi dimineaţă la Palatul de Justiţie din Bordeaux, Sarkozy a fost audiat de-a lungul zilei în cadrul unui dosar care ar putea marca începutul unei serii de probleme judiciare pentru acesta.

Este pentru a doua oară, de la promulgarea Constituţiei Republicii a Cincea, în 1958, când un fost şef de stat francez este convocat de către un judecător, după Jacques Chirac, condamnat anul trecut pentru două cazuri de angajări fictive la Primăria Parisului.
Retras din viaţa politică la vârsta de 57 de ani, după ce a fost înfrânt în alegerile prezidenţiale din mai de către Francois Hollande, Nicolas Sarkozy ar putea să fie inculpat la Bordeaux (sud-vest), de către judecătorul de instrucţie Jean-Michel Gentil, pentru "abuz de încredere", în cadrul "scandalului Bettencourt", care poartă numele moştenitoarei gigantului mondial în domeniul produselor cosmetice L'Oréal, Liliane Bettencourt, în vârstă de 90 de ani, cea mai bogată persoană din Franţa.

Judecătorii caută să stabilească dacă fonduri provenind de la Liliane Bettencourt, slăbită din punct de vedere psihic începând din septembrie 2006, au putut să fie utilizate într-o proporţie care depăşeşte cu mult pragul legal autorizat - fără ca deţinătoarea celei mai mari averi din Franţa să îşi fi dat consimţământul - în campania lui Sarkozy în alegerile prezidenţiale din 2007.

Această ipoteză a fost formulată de către fostul contabil al lui Bettencourt, care a declarat poliţiei, în iulie 2010, că unui om de încredere al lui Bettencourt, Patrice de Maistre, i s-a cerut, la începutul lui 2007, suma de 150.000 de euro în numerar. La vremea respectivă, el a oferit asigurări că, potrivit acesteia, vrea să ofere banii lui Eric Woerth, care în acea perioadă deţinea funcţia de trezorier al campaniei lui Nicolas Sarkozy.

În afară de cazul Bettencourt, justiţia franceză a deschis o anchetă preliminară asupra unor sondaje comandate de către Palatul Elysée în 2007, în timpul mandatului său de preşedinte, în urma unei plângeri depuse de Asociaţia de luptă împotriva corupţiei Anticor.
În fine, finanţarea campaniei prezidenţiale din 2007 este la originea altei controverse asupra unei eventuale origini libiene a unor fonduri de campanie. Nicolas Sarkozy a denunţat o "infamie" şi a depus plângere pentru "falsuri" şi "publicarea de ştiri false" împotriva site-ului Mediapart, care a difuzat această informaţie. Nicio anchetă judiciară nu este în curs pe fondul acestui dosar.

Urmând exemplul altor foşti lideri, ca de exemplu britanicul Tony Blair sau americanul Bill Clinton, Nicolas Sarkozy s-a lansat într-un ciclu de conferinţe private, prestaţii cunoscute pentru o remuneraţie avantajoasă. Miercuri, fostul şef al statului francez s-a aflat la Londra, unde a vorbit în faţa unor şefi de firme.

×
Subiecte în articol: sarkozy sef de stat audieri