x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe După 30 de ani de urmărire, l-au arestat pe Roman Polanski

După 30 de ani de urmărire, l-au arestat pe Roman Polanski

de Carmen Plesa    |    27 Sep 2009   •   00:00
După 30 de ani de urmărire, l-au arestat pe Roman Polanski
Sursa foto: www.cinemarx.ro/

Urmărit de peste 30 de ani de justiţia americană, pentru că a făcut sex cu o minoră, regizorul Roman Polanski, care s-a refugiat în Europa timp de trei decenii, a fost arestat ieri de poliţia elveţiană, informează Le Figaro.

Regizorul de origine poloneză este, din 1978, un fugar în ochii justiţiei americane, care a emis pe numele lui un mandat de arestare. El este urmărit în SUA pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu minora Samantha Geimer.

A SEDUS O MINORĂ, ÎN CASA LUI JACK NICHOLSON
La 10 martie 1977, Roman Polanski, pe atunci în vârstă de 43 de ani, a sedus-o pe Samantha Geimer, 13 ani, în timpul unei şedinţe foto care avea loc în casa actorului Jack Nicholson. A doua zi, Polanski a fost interpelat de poliţia, care îl bănuia că a făcut-o pe fată să consume droguri şi alcool, înainte de a întreţine relaţii sexuale cu ea.

RISCA PÂNĂ LA 50 DE ANI DE ÎNCHISOARE
Cineastul de naţionalitate franceză risca pentru fapta sa până la 50 de ani de închisoare. Polanski a pledat ca « vinovat » la acuzaţia de « întreţinere de relaţii sexuale ilegale » şi a fost condamnat la o « evaluare » de trei luni, într-o închisoare. Va sta închis 47 de zile. În ianuarie 1978, judecătorii îi lasă pe avocaţii lui Polanski să înţeleagă că îl vor trimite pe acesta alte 48 de zile, în închisoare.

Polanski profită atunci de ieşirea lui provizorie din închisoare şi pleacă în Europa. De atunci, şi-a continuat cariera în Franţa şi a evitat cu grijă să calce în Marea Britanie, de teama de a fi extrădat în SUA.
Bineînţeles, nu s-a prezentat la Los Angeles, în 2003, pentru a-şi lua Oscarul pe care l-a primit pentru filmul « Pianistul ».

VICTIMA A RENUNŢAT DEMULT LA ACUZAŢII
Victima lui Polanski, azi în vârstă de 45 de ani, a anunţat cu mulţi ani în urmă că e de acord ca umărirea cineastului de către justiţie să fie abandonată. Punctul acesta de vedere nu este însă împărtăşit şi de justiţia americană.
La începutul lunii iulie, avocaţii cineastului au făcut recurs la curtea de apel din California, după ce un judecător din Los Angeles a refuzat să reexamineze cazul, după fuga cineastului. Avocaţii au argumentat că Polanski « a fost forţat să fugă în 1978, pentru a evita reîncarcerarea ilegală ».

Apărătorii cineastului mai susţineau că clientul lor nu a beneficiat în 1977 de o procedură legală corectă, din motive de « comunicare ilegală » între judecătorul din acest proces, « avid după atenţia mediatică » şi procurorul din Los Angeles. În documentarul «Roman Polanski: wanted and desired» (Roman Polanski, căutat şi dorit) procurorul David Wells măturisea că s-a întâlnit de mai multe ori cu judecătorul care instrumenta cazul, Laurence J. Rittenband. Wells l-ar fi sfătuit să-l condamne pe cineast la o pedeapsă fermă şi ar fi încercat să-l influenţeze arătându-i imagini cu Polanski înconjurat de fete tinere, la un festival al berii, din Germania.

Cererea avocaţilor a fost refuzată în urmă cu jumătate de an de un judecător din Los Angeles, pe motiv că Polanski a absentat de la audieri. Magistratul a susţinut că cineastul nu are vreun drept, atâta timp cât este fugar.
Polanski a fost arestat de poliţia elveţiană când a intrat în Elveţia cu intenţia de a merge la Festivalul de film de la Zurich, unde îi era consacrată o retrospectivă.

×
Subiecte în articol: externe