x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe După 42 de ani de putere, Gaddafi a fost învins de "şobolani"

După 42 de ani de putere, Gaddafi a fost învins de "şobolani"

de Marina Constantinoiu    |    20 Oct 2011   •   14:10
După 42 de ani de putere, Gaddafi a fost învins de "şobolani"

Muammar Gaddafi, a carui capturare si chiar moarte sunt vehiculate de agentiile internationale de presa in baza declaratiilor unor surse din cadrul Consiliului Na]ional de Tranzi]ie (CNT), a condus Libia nu mai putin de 42 de ani cu o mana de fier, comenteaz` France Presse.

Insa opt luni de revolta populara, sprijinita de o interventie a NATO, l-au constrans sa fuga in august, dupa ce capitala Tripoli a fost preluata de Consiliul National de Tranzitie.

La 69 de ani, Gaddafi, cel mai vechi lider arab si african, a continuat pana in ultimul ceas sa lanseze apeluri la 'rezistenta' impotriva 'cruciatilor' occidentali. El a facut de asemenea apel la victorie impotriva 'insurgentilor', care ar fi avut, potrivit lui, legaturi cu reteaua terorista al-Qaida si pe care i-a denumit 'sobolani'.

Acesti insurgenti care au devenit intre timp administratorii de facto ai Libiei au anuntat marti capturarea si ulterior moartea sa la Syrta, orasul natal al colonelului, asediat de mai multe saptamani.

Liderul Consiliului National de Tranzitie (CNT), Mustafa Abdel Jalil, se va adresa natiunii joi, a anuntat canalul libian Libia Libera, dupa ce un oficial de rang inalt a anuntat capturarea si ulterior decesul in urma ranilor suferite al fostului lider libian Muammar Gaddafi.

AFP relateaza ca a obtinut o fotografie cu liderul libian ranit in timpul capturarii, in orasul Syrta, facuta cu telefonul mobil. In fotografie poate fi vazut Muammar Gaddafi cu chipul si hainele in sange. Pe de alta parte, Reuters informeaza ca televiziunile au difuzat deja imagini cu Gaddafi mort, cu fata insangerata.
Un oficial al CNT din Misrata, Mohamed Abdel Kafi, a declarat ca trupul neinsufletit al fostului lider libian Muammar Gaddafi a fost transportat intr-un loc secret din motive de securitate.

Intre timp, la cateva zeci de minute de la primele informatii privind decesul lui Gaddafi, purtatorul de cuvant oficial al CNT de la Misrata a confirmat anuntul combatantilor rebeli.

NATO a confirmat ca avioanele sale au lovit doua vehicule militare in apropierea ultimului refugiu al liderului libian, dar nu a confirmat ca Gaddafi se afla in vreunul din ele.''La ora locala 08.30 (06.30 GMT), NATO a lovit doua vehicule militare ale trupelor pro-Gaddafi. Aceste vehicule armate efectuau operatiuni militare si prezentau o amenintare clara pentru civili', a declarat purtatorul de cuvant col. Roland Lavoie.

Istoria unui dictator
Nascut, conform propriei sale legende, intr-un cort de beduin, in desert, la 7 iunie 1942, Muammar Gaddafi, fiu de cioban, a primit o educatie religioasa stricta si a intrat in armata in 1965. La 27 de ani, el l-a inlaturat in mod pasnic pe vechiul rege Idris, la 1 septembrie 1969.

In 1977, el a proclamat 'Jamahiria', un 'stat al maselor' care guverneaza prin comitete populare alese. In opera sa 'Cartea Verde', el a preconizat o democratie directa, care sa imbine socialismul si gandirea islamica. Pentru a conduce aceasta imensa tara petroliera, Gaddafi a adoptat rapid un stil imprevizibil, cu comportamente care ii nemultumeau uneori partenerii, neezitand sa se afiseze cu diverse ocazii publice in tinute traditionale si uniforme militare.

I-a placut sa isi primeasca oaspetii in marele sau cort, inconjurat de femei-soldati, 'amazoanele' sale, si sa manance relativ putina hrana, preferand in special laptele de camila, noteaza AFP.

Acuzat de 'terorism', el a devenit 'oaia neagra' a occidentalilor, iar Tripoli a fost bombardat de SUA in aprilie 1986. Libia va face mai multi ani obiectul unor embargouri, in urma atentatelor impotriva unui avion american deasupra localit`]ii Lockerbie, din Scotia (270 de morti in 1988) si a unui avion francez in Niger (170 de morti in 1989), pentru care Tripoli si-a recunoscut responsabilitatea, varsand sume considerabile de bani familiilor victimelor.
Dupa anuntul privitor la renuntarea la programele de dezvoltare a armelor de distrugere in masa, relatiile dintre statele occidentale si Libia s-au imbunatatit considerabil. Astfel, in 2004, Statele Unite ale Americii au ridicat embargoul economic impus Libiei, iar in 2006 Casa Alba a scos Libia de pe lista statelor care sponsorizeaza terorismul international.

Tendinta de detensionare a relatiilor dintre regimul libian si Vest s-a incheiat insa brusc la 15 februarie 2011, o data cu insurectia, cu preluarea orasului Benghazi de catre rebelii din Consiliul National de Tranzitie si interventia NATO, autorizata de ONU la 17 martie. Curtea Penala Internationala (CPI) a emis pe numele lui Gaddafi, al fiului sau Saif al-Islam si al cumnatului sau Abdallah al-Senoussi un mandat de arestare pentru 'crime impotriva umanitatii'.

×