x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe După 64 de ani, Franța recunoaște că a folosit tortura în timpul războiului de independență a Algeriei

După 64 de ani, Franța recunoaște că a folosit tortura în timpul războiului de independență a Algeriei

de Oana Pavelescu    |    13 Sep 2018   •   15:13
După 64 de ani, Franța recunoaște că a folosit tortura în timpul războiului de independență a Algeriei

Președintele Emmanuel Macron va recunoaște oficial că Franța a utilizat tortura în timpul războiului de indeăendență a Algeriei (1954-1962).  La momentul respectiv exista un sistem recurent de tortură iar aceasta a fost și cauza decesului opozantului comunist Maurice Audin, a anunțat Palatul Elysee, citat de agenția Belga și preluat de 7sur7.be.

Șeful francez de stat va efectua o declarație în acest sens văduvei lui Maurice Audin și va anunța ”deschiderea arhivelor pe subiectul dispatiției civililor și militanților atât francezi cât și algerieni”, astfel că Franța face un pas spre reconciliere într-una din cele mai dureroase momente ale istoriei recente a Franței.

Arestat la domiciliul său din Alger pe 11 iunie 1957 de către paraşutişti, Maurice Audin (25 de ani), matematician şi asistent la Universitatea din Alger, a fost suspectat că găzduieşte membri ai celulei armate a Partidului Comunist Algerian. El a fost torturat de mai multe ori într-o vilă din cartierul El Biar din Alger. 

Zece zile mai târziu, Josette Audin află în mod oficial că soţul său a evadat în cursul unui transfer. Aceasta va rămâne varianta oficială până când fostul preşedinte Francois Hollande a afirmat în 2014 că ''Audin n-a evadat'', ci ''a murit în timpul detenţiei''.

×