x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe După Italia, coronavirus lovește și restul Europei

După Italia, coronavirus lovește și restul Europei

de Şerban Mihăilă    |    16 Mar 2020   •   08:50
După Italia, coronavirus lovește și restul Europei

Guvernele europene au oferit diferite estimări asupra numărului de persoane din țările lor, care ar urma să fie afectate de noul coronavirus. Griparea „motoarelor” Europei ar putea avea efecte devastatoare asupra bătrânului continent. Concomitent, mai multe state din lume au declarat stare de urgență și urmează să-și închidă temporar frontierele, începând de astăzi. Marea Britanie ar putea scoate armata pe străzi pentru a păzi spitalele și supermarketurile.

 

Guvernele mai multor state din Europa, continentul devenit noul epicentru al pandemiei provocate de COVID-19, au făcut estimări sumbre asupra efectelor devastatoare pe care virusul ucigaș le-ar putea avea asupra populației din țările respective. Ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, a declarat, ieri, că jumătate din populația Franței, adică aproximativ 32,6 milioane de oameni, ar putea fi infectată de noul coronavirus, informează BBC. Săptămâna trecută, cancelarul german, Angela Merkel, avertiza că până la 70% din populația Germaniei, circa 58 de milioane de oameni, ar putea fi afectată direct de COVID-19. Executivul de la Londra a anunțat, la rândul său, că, în cel mai pesimist scenariu, până la 80% dintre britanici (54 de milioane de persoane) ar putea fi infectați. Germania, Franța și Marea Britanie sunt „motoarele” Europei, iar griparea acestora poate avea efecte economice dezastroase pentru întregul continent, remarcă BBC. Între timp, mai multe state din lume au declarat stare de urgenţă şi urmau să îşi închidă temporar frontierele începând de astăzi.

 

Spania se închide. 100 de morți într-o zi

Spania urma să îşi închidă de astăzi frontierele, măsură similară cu cea adoptată de Italia, care, în momentul de faţă, este cea mai afectată ţară din Europa. Spaniolii au înregistrat în numai 24 de ore 2.000 de cazuri noi de coronavirus și 100 de morți. Autorităţile au anunţat deja că oamenii nu mai au voie să iasă din casă, decât dacă au nevoie să îşi cumpere mâncare şi medicamente. Poliţia municipală din capitala Spaniei, Madrid, a trebuit să recurgă în weekend la drone echipate cu portavoci pentru a-i convinge pe oamenii care se plimbau pe străzi și în zonele turistice ale orașului să intre în casă şi să se autoizoleze pentru a evita noi îmbolnăviri cu coronavirus, relatează EFE. Soţia şefului guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a fost infectată cu noul coronavirus, au precizat sâmbătă oficialități guvernamentale de la Madrid. Informaţia a devenit publică la câteva ore după ce Sanchez a aprobat impunerea stării de urgență în întreaga ţară pentru următoarele 15 zile, magazinele neesenţiale, barurile, restaurantele, cinematografele, şcolile şi universităţile fiind închise. Armata spaniolă a fost mobilizată pentru a asigura proviziile de bază, în timp ce trenurile intercity şi autobuzele şi-au redus circulaţia la 50%, în contextul în care numărul cazurilor confirmate din Spania a crescut la peste 7.800, iar cel al morților a ajuns la aproximativ 300. Alţi politicieni spanioli testaţi pozitiv cu noul coronavirus sunt ministrul pentru Egalitate, Irene Montero, partenera vicepremierului spaniol Pablo Iglesias, şi Carolina Darias, ministrul Politicilor Teritoriale şi Funcţiunii Publice.

 

Franța: La vot, cu stiloul de acasă

Deși țara este aproape închisă, francezii au votat, ieri, în primul tur al alegerilor municipale. Sâmbătă seară, cu doar câteva ore înainte de deschiderea birourilor de vot, premierul Edouard Philippe anunța că restaurantele, cinematografele şi magazinele neesenţiale vor fi închise, iar cetățenilor li s-a cerut să nu călătorească, în încercarea de a limita propagarea priculoasă a Covid-19 în Franţa, care înregistra, sâmbătă seară, 4.500 de cazuri confirmate şi 91 de morţi. De asemenea, adunările de peste 100 de persoane au fost interzise. Cu toate acestea, guvernul de la Paris, cu doi membri bolnavi de Covid-19, preciza că scrutinul se poate desfăşura. Totul a fost curăţat înainte de vot şi s-au luat măsuri pentru a evita cozile şi a respecta distanţele de siguranţă. De asemenea, persoanele în vârstă au avut prioritate la vot. Autoritățile le-au recomandat alegătorilor să-şi aducă propriul stilou pentru a semna listele de vot, cu condiţia ca cerneala să fie albastră sau neagră. Franţa este printre principalele focare de infecţie din lume și, în aceste condiții, era de aşteptat un absenteism puternic la scrutinul a cărui miză era plasată în plan secund. În altă ordine de idei, cele mai celebre obiective turistice pariziene au fost închise, alături de toate magazinele care nu sunt considerate esenţiale. Cabaretul Moulin Rouge, Muzeul Luvru şi Turnul Eiffel se numără printre faimoasele obiective turistice din Paris care au fost închise.

 

Armata contra COVID-19. Alimente pe rație în UK

Trupele britanice ar putea fi trimise să lupte contra noului coronavirus, a anunțat, ieri, publicația „The Sun”. Mai exact, armata ar putea fi scoasă pe străzi pentru a păzi spitalele și supermarketurile. Decizia ar fi fost luată, după ce britanicii au golit în mod haotic rafturile magazinelor de produsele de bază. De altfel, anumite produse au început să fie date pe rație, iar vânzătorii au cerut clienților să cumpere cu măsură pentru a fi suficiente alimente pentru toți. De asemenea, trupe antrenate pentru războiul chimic, biologic și nuclear vor fi trimise pentru a curăța clădiri publice, în cazul în care va fi nevoie ca acestea să fie transformate în spitale sau morgi. Regina Marii Britanii, în vârstă de 93 de ani, şi prinţul Philip, 98 de ani, vor sta o perioadă izolaţi la Castelul Windsor, scrie „Daily Mail”.

 

Granițe închise

În Danemarca, toţi străinii care nu au un motiv esenţial pentru care vizitează ţara vor fi întorşi la graniţă. Polonia şi-a închis de asemenea frontierele şi va interzice intrarea cetăţenilor străini. Republica Cehă şi Slovacia i-au urmat exemplul, împreună cu Lituania, care vrea să închidă graniţele cu Polonia şi Letonia.

Măsuri similare au fost luate şi în Norvegia, unde, începând de astăzi, aeroporturile şi porturile vor fi închise pentru cetăţenii străini.

 

COVID-19 îi sperie și pe teroriști

Oranizația teroristă Stat Islamic (SI) le-a transmis  membrilor săi să stea departe de Europa, afectată de pandemia de coronavirus, scrie Politico.eu. Liderii SI cer insurgenților să păstreze deocamdată distanța față de „pământul epidemiei”.

 

Vom depăși această criză, fiind responsabili împreună și unul pentru celălalt”.

 

Președintele francez, Emmanuel Macron

×