x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe După seism, tsunami şi criză nucleară urmează exodul

După seism, tsunami şi criză nucleară urmează exodul

de Irina Cristea    |    16 Mar 2011   •   18:54
După seism, tsunami şi criză nucleară urmează exodul
Sursa foto: /Reuters

Un nou incendiu la mult încercata centrală Fukushima, seism de 6 grade pe scara Richter la Tokio, un mesaj televizat al însuşi Împăratului Akihito, un scenariu sumbru evocat de Guvernul francez şi operaţiuni de salvare îngreunate de ninsoare.

Acestea erau ieri principalele informaţii sosite din Japonia, ţară aflată în a şasea zi de criză după seismul şi tsunamiul de la 11 martie. La acestea s-au adăugat bilanţul oficial de aproape 4.500 de morţi şi anunţul primarului din Ishinomaki (nord-est), potrivit căruia 10.000 de cetăţeni din acest oraş sunt daţi dispăruţi. Tot la 10.000 se ridică numărul dis­pă­ru­ţilor din alt oraş din prefectura Miyagi, Mina­mi­sanriku.

Nivelul de radioactivitate înregistrat în zona centralei atomice de la Fukushima crescuse ieri alarmant. Deşi au reuşit să stingă incendiul izbucnit la reactorul 4 de la Fukushima, nivelul de radiaţii a fluctuat îngrijorător în zona aflată în apropierea centralei. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât reactorul 4 fusese oprit (împreună cu reactoarele 5 şi 6) fără probleme chiar în ziua producerii cutremurului. CNN relata că auto­ri­tăţile japoneze au detectat urme de substanţe radioactive în apa de la robinet pe o rază de 80 de kilometri în jurul facilităţii nucleare. Teste suplimentare au indicat, ulterior, dispariţia particulelor radioactive.

Principala îngrijorare este, acum, legată de bazinul de stocare pentru combustibilul uzat de la reactorul 4. "Există riscul ca deşeuri radioactive să fie emanate direct în atmosferă", avertiza ieri Autoritatea pentru Si­guranţă Nucleară din Franţa. Tot din Franţa a venit ieri un semnal îngrijorător, sub forma unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Guvernului. "În cel mai grav dintre scenarii, este vorba evident despre un impact superior accidentului de la Cernobîl", a spus adăugat Francois Baroin, citat de AFP. Întrebat dacă poate să facă precizări suplimentare, purtătorul de cuvânt a răspuns: "Nu. Suntem la acelaşi nivel de informare – Guvernele aflate în prezent la putere, mass-media şi vectorii de opinie (care sunt jurnaliştii), şi, în consecinţă, opinia (publică)".

Extrem de îngrijorat s-a arătat ieri şi împăratul Japoniei, Akihito. Într-o apariţie televizată considerată fără precedent, suveranul a spus că pro­blemele de la centralele nucleare au fost imposibil de prevăzut şi a lansat un apel la solidaritate. "Sper din adâncul inimii că oamenii vor da do­vadă de compasiune şi vor depăşi aceste momente dificile." Akihito le-a mai cerut japonezilor să nu-şi piar­dă speranţa, s-a declarat im­presio­nat de calmul şi disciplina lor şi a spus că se roagă pentru salvarea victimelor.

Tot mai multe informaţii par însă a contrazice ceea ce oficialii japonezi şi, mai nou, împăratul, afirmă – că această criză nucleară nu putea fi evitată. Documente publicate de Wiki­Leaks şi preluate de Daily Telegraph arată că în anul 2008 un expert al Age­nţiei Internaţionale pentru Ener­gie Atomică (AIEA) se arătase îngrijorat că sistemul de administrare a centralelor nucleare în Japonia a fost reevaluat doar de trei ori în ultimii 35 de ani. Potrivit unei depeşe diplomatice expediate de la Ambasada SUA din Tokio în 2008, autorităţile japoneze fuseseră avertizate cu pri­vire la posibile probleme la centralele nucleare de pe teritoriul arhipela­gului. Expertul AIEA, al cărui nume nu este dat publicităţii, trimisese Guvernului nipon o atenţionare în legătură cu posibilitatea ca reţeaua de centrale nucleare din Japonia să nu reziste la un cutremur mare. Drept răspuns, autorităţile japoneze au pro­mis să ia măsuri destinate să spo­rească nivelul de securitate la centrale. Acum, ele vor trebui să răs­pun­dă dacă aceste măsuri au şi ajutat în realitate.

De asemenea, telegrama publicată de WikiLeaks relevă că Guvernul nipon s-a opus aplicării unei decizii judiciare privind închiderea unei centrale nucleare în vestul ţării.

×