x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Duterte amenință cu retragerea din ONU

Duterte amenință cu retragerea din ONU

22 Aug 2016   •   20:30
Duterte amenință cu retragerea din ONU
Sursa foto: NOEL CELIS / POOL/EPA

Președintele statului Filipine, Rodrigo Duterte, a amenințat că își va retrage țara din ONU, după ce această organizație, pe care el a calificat-o drept “inutilă”, a criticat metodele dure folosite de guvernul de la Manila pentru combaterea criminalității și a traficului cu droguri, care au dus la moartea a circa o mie de persoane, relatează agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.

Rodrigo Duterte a câștigat detașat alegerile prezidențiale din luna mai. În campania electorală, el a promis că în șase luni va elimina criminalitatea și traficul cu stupefiante, două fenomene extinse în Filipine.

După ce a ajuns președinte, el a dat polițiștilor dreptul de a folosi armamentul din dotare pentru a ucide suspecți, astfel că aproximativ o mie de traficanți de droguri și alți infractori au fost uciși în ultimele luni de către forțele de ordine, dar și de civili. Raportorul ONU pentru drepturile omului, Agnes Callamard, l-a acuzat joi pe președintele Rodrigo Duterte că “incită la violență și crimă”.

În replică, după ce a formulat o afirmație injurioasă la adresa organizației mondiale, președintele filipinez a amenințat, ieri, la o conferință de presă, că ar putea decide părăsirea acestei organizații „inutile”.

Mai mult decât atât, el a vorbit despre posibilitatea de a crea o structură concurentă, la care să invite numeroase state, inclusiv China și țări africane.

Ciocu’ mic!  

În luna iunie, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, l-a criticat pe Duterte pentru o altă promisiune din campania electorală, cea privind uciderea a 100.000 de criminali. Și atunci liderul de la Manila a răspuns cu o înjurătură la adresa ONU, precizând că organizația mondială ar trebui “să tacă”, întrucât nu este capabilă să rezolve conflicte precum cel din Orientul Mijlociu sau foametea din Africa.

×