x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Duterte, ironizat de feministe după promulgarea unei legi împotriva hărţuirii sexuale

Duterte, ironizat de feministe după promulgarea unei legi împotriva hărţuirii sexuale

16 Iul 2019   •   14:06
Duterte, ironizat de feministe după promulgarea unei legi împotriva hărţuirii sexuale

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, care s-a făcut remarcat în trecut glumind în legătură cu violul, şi-a atras marţi comentarii ironice din cauza unei noi legi împotriva hărţuirii sexuale, activistele pentru drepturile femeilor spunând că 'misoginul-şef' va avea probleme în aplicarea ei, relatează AFP.

Duterte, el însuşi acuzat de hărţuire sexuală în mai multe rânduri, a promulgat în aprilie această lege care interzice, de exemplu, injuriile sexiste sau fluieratul la adresa femeilor.

Legea nu a fost făcută publică de Congres decât luni seară, fără nicio explicaţie pentru întârziere.

Gabriela, partid care apără drepturile femeilor, l-a acuzat pe Twitter pe preşedintele ţării "că este contravenientul cel mai necinstit faţă de principiile legii din cauza remarcilor sale machiste şi fasciste obişnuite".

"În acest context, aplicarea legii va fi cu siguranţă o provocare", a adăugat formaţiunea.

Legea prevede amenzi şi în unele cazuri pedepse cu închisoarea pentru fapte de hărţuire sexuală comise pe stradă, la şcoală sau la locul de muncă, inclusiv fluierături, atingeri, insulte misogine, precum şi pentru comentarii sau gesturi cu conotaţii sexuale.

Senatoarea de opoziţie Risa Hontiveros, care a redactat legea, a salutat adoptarea ei, explicând că acoperă lacunele legislative din domeniu. Totuşi, ea a subliniat că totul depinde de modul în care va fi aplicată legea.

În vârstă de 74 de ani, Duterte a fluierat admirativ o jurnalistă în 2016 în timpul unei conferinţe de presă televizate.

Anul trecut, el a sărutat pe gură o filipineză la un eveniment public la Seul, ceea ce i-a atras acuzaţii de abuz de putere. În acelaşi an, el i-a îndemnat pe militari să ia ca ţintă vaginul femeilor care luptă în rândul rebelilor.

El a produs de asemenea scandal în 2016 declarând că i-ar fi plăcut să violeze o 'frumoasă' misionară australiană asasinată în timpul unei revolte în închisoare.

Jurnalista şi militanta Inday Espina-Varona l-a denunţat pe Duterte, numindu-l 'misoginul-şef', adăugând că legea "ar fi trebuit să intre în vigoare de mult timp", dar "faptul că el a promulgat-o scoate la lumină adevărul: el se crede deasupra legilor".

Senatoarea Leila de Lima, inamic declarat al şefului statului, aflată în prezent în închisoare, şi-a exprimat speranţa că Duterte nu va fi exceptat de la noua legislaţie.

Rodrigo Duterte a acuzat-o în mai multe rânduri pe senatoare că are o relaţie extraconjugală. "Nu doar că ea se culcă cu şoferul său, dar ea se culcă şi cu ţara", a spus el, făcând referire la acuzaţiile de trafic de droguri care i se aduc senatoarei şi despre care ea spune că sunt fabricate.

"Dacă ţinem cont de toate acţiunile sale şi de afirmaţiile sale ireverenţioase faţă de femei de când este la putere, penalităţile prevăzute de lege sunt insuficiente", a adăugat Leila de Lima.

Salvador Panelo, purtător de cuvânt al lui Duterte, a dat asigurări că preşedintele va respecta legea, respingând în acelaşi timp acuzaţiile de misoginie.

"Spune glume pentru a-i face pe oameni să râdă, nu pentru a-i jigni", a spus el presei.

"Dumneavoastră, femeile, ar trebui să o ştiţi. Misoginia nu este acelaşi lucru cu a-i face pe oameni să râdă", a adăugat el.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Rodrigo Duterte hartuire sexuala