x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe E basarabean, dar simte romaneste

E basarabean, dar simte romaneste

12 Aug 2004   •   00:00

La comemorarea a 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare au participat romani din toata lumea, printre ei si un grup de basarabeni veniti de la Chisinau. Au avut in frunte un steag bisericesc, o cruce si un tricolor. Unul dintre ei este Sergiu Lisenco, vicepresedintele Asociatiei Studentilor Ortodocsi Romani din Basarabia.

COSTIN ANGHEL

Sergiu Lisenco este student la Academia de Studii Economice din Republica Moldova, anul III, la Drept Economic. Este membru al Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD). A aderat la acest partid in urma cu un an si jumatate. De atunci participa la toate manifestatiile impotriva unor hotarari ce lezeaza drepturile cetatenilor Republicii Moldova. L-am intalnit la Izvoru Muresului, la intalnirea celor din Diaspora romaneasca.

ROMANO-BASARABEANUL. Sergiu s-a nascut la 4 aprilie 1985, din parinti basarabeni. Tatal sau a decedat cand baiatul nu avea decat opt ani. "De la el am mostenit patriotismul", afirma mandru tanarul, care crede ca are o singura nationalitate: aceea de roman. Mama lui s-a recasatorit, Sergiu are o sora de cincisprezece ani si un frate de doi ani si jumatate. Dupa ce tatal sau a decedat, Sergiu a inceput sa mearga des la biserica: "Voiam sa devin calugar, cu timpul am trecut de la calugar la preot, iar acum nu mai doresc asta", spune surazand Sergiu.

STUDII. Sergiu a absolvit cursurile Liceului Teoretic, cu specializare in Drept, la Ungheni. Din februarie, anul acesta, el este vicepresedinte al Asociatiei Studentilor Ortodocsi Romani din Basarabia. Desi are doar nouasprezece ani si jumatate, Sergiu este in anul trei de facultate. In Republica, dupa ce treci Bacalaureatul, se considera ca ai deja un an de facultate. A mai facut si el unul, si acum e in al III-lea. Simplu, nu? Are planuri mari: "Vreau sa imi iau licenta si pe urma vedem: cine stie ce va fi in tara. Din facultate ies jurist-economist, sper la un loc de munca, dar e greu de gasit. Sunt foarte multi someri. Multi oameni sunt plecati in Europa", afirma tanarul. Ii place foarte mult boxul, in particular se mai antrena, dar acum timpul nu mai are rabdare, iar antrenamentele aproape ca au disparut.

DRUMUL CRUCII. Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) a organizat anul acesta un drum special. Unsprezece tineri au pornit din Chisinau, pe jos, carandu-si toate bagajele in spate, inclusiv corturile, dar cu o misiune sfanta: sa-i aduca lui Stefan cel Mare un omagiu la Putna, cu ocazia implinirii a cinci sute de ani de la trecerea in nefiinta a marelui domnitor. "Am mers in "Drumul Crucii" de la Chisinau pana la Putna si inapoi. Am avut cu noi un steag bisericesc, tricolorul si crucea", povesteste Sergiu. Tinerii au pornit la 20 iunie de la Chisinau, drumul lor nefiind lipsit de peripetii. Politia i-a urmarit in permanenta, filmandu-le toate miscarile. Aproape de vama moldoveneasca, un preot s-a apropiat de ei, ispitindu-i sa bea apa dintr-o fantana, sa se racoreasca. Baietii au acceptat, au baut, si au plecat mai departe. "Dupa aproximativ doua ore s-a apropiat de noi acelasi preot si ne-a acuzat ca i-am furat telefonul mobil", spune Sergiu. Scaparea a venit de la liderul PPCD, Iurie Rosca. Acesta i-a condus pe tineri pana in vama, ajutandu-i sa treaca peste toate "controalele" vamesilor.

LA "FRATII ROMANI". "Mergea crucea inainte, o cruce inalta de doi metri, de stejar. Fiecare din noi a purtat crucea, steagul bisericesc si tricolorul", povesteste Sergiu. Romanii i-au primit bine, ii incurajau. La 1 iulie au ajuns la Putna. Pe 4 iulie, staretul manastirii le-a facut o slujba, au depus oficial Crucea lui Stefan, primind inapoi alta cruce, cea a staretului, crucea lui personala. Cuvintele Staretului au ramas in mintea tanarului: "Crucea pe care am adus-o noi reprezinta chinurile poporului basarabean, care o duce de ani si ani. Mai bine sa ramana pe umerii lui Stefan; de acum inainte, crucea poporului basarabean o sa fie mai usoara". Pe drumul de intoarcere au luat de la Putna Focul Sacru, ce arde in candela de 500 de ani. Pentru mentinerea lui, au avut special candele si torte militare. "In satele din Republica Moldova, cand mergeam, dadeam focul oamenilor, iar ei se bucurau", incheie Sergiu povestirea.

GANDURI. "Imi doresc sa fie bine in tara, sa se schimbe cat de cat politica in Moldova si, desigur, sa ajungem la guvernare. Imi doresc integrarea europeana. Imi plac distractiile cu prietenii, muzica, dansuri... chestii. Locul ideal pentru mine este Chisinaul, dar sa fie la un nivel european, nivelul de trai sa fie mai ridicat, salariul sa-ti ajunga, sa fii liber sa te exprimi. In Romania, viata este mai usoara, tinerii pot sa se exprime", spune Sergiu.

SPERANTE

"Vreau sa-mi iau licenta si pe urma vedem: cine stie ce va fi in tara. Din facultate ies jurist-economist, sper la un loc de munca, dar e greu de gasit". - Sergiu Lisenco, membru PPCD

DORINTE

"Imi doresc sa fie bine in tara, sa se schimbe cat de cat politica in Moldova si, desigur, sa ajungem la guvernare. Imi doresc integrarea europeana". - Sergiu Lisenco, membru PPCD

ACTIVITATE

Sergiu a participat la toate protestele PPCD, in fata Ambasadei Rusiei, impotriva Planului Cozac, cel ce presupunea federalizarea Moldovei. "Daca nu ieseam atunci la proteste, in mod automat se semna Planul Cozac, si eram sa fim iarasi sub ocupatie ruseasca", spune Sergiu. Multi dintre cei care au fost la demonstratii au dosare administrative sau penale. Considera ca de situatia din Moldova nu sunt vinovati "moldovenii". "Parintii sau buneii nostri n-au nici o vina, asa era pe vremea lor, asa au fost educati, ca romanii sunt rai, nu trebuie sa ne unim cu Romania.

LASATI UN MESAJ!

Daca aveti mesaje pentru rudele din strainatate sau pentru cele din tara asteptam e-mail-urile dumneavoastra la adresele anamaria.luca@jurnalul.ro, costin.anghel@jurnalul.ro sau diaspora@jurnalul.ro
×
Subiecte în articol: diaspora sergiu crucea