x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "E FĂRĂ PRECEDENT! Nu am mai văzut ceva de o asemenea magnitudine". Descoperire INCREDIBILĂ, făcută de cercetătorii americani (VIDEO)

"E FĂRĂ PRECEDENT! Nu am mai văzut ceva de o asemenea magnitudine". Descoperire INCREDIBILĂ, făcută de cercetătorii americani (VIDEO)

16 Iun 2014   •   11:39
"E FĂRĂ PRECEDENT! Nu am mai văzut ceva de o asemenea magnitudine". Descoperire INCREDIBILĂ, făcută de cercetătorii americani (VIDEO)

O boală misterioasă care transformă stelele de mare într-o substanţă vâscoasă, dezintegrându-le, se răspândeşte cu o viteză îngrijorătoare pe coasta de vest a Americii de Nord, relatează Fox News. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Oregon, mai mult de jumătate dintre aceste creaturi au fost afectate în ultimele săptămâni. Boala a făcut deja ravagii din Canada până în Mexic.

În aprilie, oamenii de ştiinţă estimau că doar 1% din populaţia de stele de mare din apele statului Oregon erau afectate, pentru ca în mai procentul să creasca alarmant, până la 60%.

Cele mai afectate au fost stelele de mare de culoare roşie, iar specialiştii se aşteaptă ca specia să dispară. Alte noua tipuri sunt afectate într-un procent mai mic sau mai mare.

Primul semn că stelele de mare sunt lovite de boală este atunci când nevertebratele îşi împreunează braţele, ca într-o îmbrăţişare. Pe pielea lor apar iniţial leziuni albicioase, care se transformă în găuri, iar stelele ajung să se dezintegreze. Uneori, acestea îşi rup propriile picioare în încercarea de a stopa infecţia.

"Este fără precedent. Nu am mai văzut ceva de o asemenea magnitudine. Nu avem idee care este cauza epidemiei, cât de extinse sunt efectele sau cât timp va dura. Stelele de mare cel mai profund afectate s-au dovedit a fi cele în principal prădătoare, care influenţează diversitatea zonei", a declarat profesorul universitar Bruce Menge.

Specialistul a avertizat că un număr insuficient de stele ar putea avea consecinţe dezastruoase. De exemplu, unele stele de mare se hrănesc cu echinoide (cum ar fi aricii de mare) care ar devasta algele şi alte plante marine dacă s-ar înmulţi necontrolat.

Cercetătorii nu cunosc cauzele acestei boli, însă fac numeroase teste pentru a afla dacă este vorba despre un virus sau o bacterie, la care să se adauge şi factori de stres precum temperatura apei sau concentraţia de sare.

×