x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Restaurarea ratată a portretului lui Iisus, o continuă sursă de bani pentru oraşul spaniol Borja

Restaurarea ratată a portretului lui Iisus, o continuă sursă de bani pentru oraşul spaniol Borja

14 Aug 2013   •   17:56
Restaurarea ratată a portretului lui Iisus, o continuă sursă de bani pentru oraşul spaniol Borja

O încercare ratată de a restaura o pictură murală a lui Iisus, într-o biserică din oraşul spaniol Borja, făcea deliciul buletinelor de ştiri, anul trecut, noua versiune a picturii intitulată "Ecce homo" şi autoarea "retuşurilor", octogenara Cecila Giménez, devenind cunoscute şi ridiculizate în întreaga lume.

Un comentator BBC numea pictura restaurată "o schiţă în creion a unei maimuţe foarte păroase într-o tunică ce îi vine prost", varianta restaurată a picturii artistului Elías García Martínez devenind apoi cunoscută drept "Ecce mono" (iată maimuţa).

La un an după restaurarea picturii, însă, "Ecce mono" a devenit o sursă constantă de bani pentru oraşul Borja.

Fundaţia Sancti Spiritus, care administrează biserica în care se află pictura, a început să taxeze cu un euro accesul vizitatorilor care vor să vadă restaurarea, iar de atunci mai bine de 40.000 de turişti au plătit acest tarif.

Mai mult, "pelerinii" care vin să vadă "Ecce mono" au făcut donaţii de peste 50.000 de euro pentru diferite cauze caritabile de care se ocupă fundaţia Sancti Spiritus.

"Ecce mono" a devenit şi o sursă bună de venituri pentru autoarea restaurării, Cecila Giménez. Postere cu pictura restaurată au fost scoase la vânzare ca suveniruri de către primăria oraşului Borja, Cecila Giménez urmând să primească 49% din încasări.

"A fost un an greu pentru Cecilia şi pentru fundaţie. Primele două luni au fost chiar foarte dificile, însă, cu timpul, lucrurile s-au aşezat", spune Francisco Miguel Arilla, preşedintele fundaţiei Sancti Spiritus.

Între timp, chiar şi opinia criticilor a început să se schimbe despre "Ecce mono".

Un grup de artişti intitulat "Wallpeople" a organizat o expoziţie cu diverse variante ale "Ecce mono" pe un perete de lângă Centrul de Cultură Contemporană de la Barcelona, restaurarea Ceciliei Giménez fiind prezentată drept o "lucrare iconică a culturii pop".

Pentru ca restaurarea Ceciliei Giménez să nu fie modificată, spaniolii au făcut şi o petiţie online, semnată de peste 20.000 de persoane, în care "Ecce mono" este catalogată drept: "o reprezentare inteligentă a situaţiei politice şi sociale a vremurilor noastre. O critică subtilă a teoriilor creaţioniste ale Bisercii şi un semn de întrebare la adresa idolilor noi".
 

×