x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Echipa internaţională de procurori ce investighează doborârea avionului Malaysia Airlines deasupra Ucrainei a identificat o 'persoană de interes'

Echipa internaţională de procurori ce investighează doborârea avionului Malaysia Airlines deasupra Ucrainei a identificat o 'persoană de interes'

13 Oct 2015   •   18:05
Echipa internaţională de procurori ce investighează doborârea avionului Malaysia Airlines deasupra Ucrainei a identificat o 'persoană de interes'
Sursa foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/EPA

O echipă internaţională de procurori care derulează o investigaţie criminală asupra doborârii avionului Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei a anunţat marţi că a identificat o 'persoană de interes', termen asimilat în general cu cel de suspect, relatează Reuters.

Comunicatul a fost dat publicităţii după publicarea în cursul zilei a raportului final privind cauzele prăbuşirii, de către Biroul olandez pentru securitate, care a ajuns la concluzia că avionul a fost doborât de o rachetă fabricată în Rusia.

Procurorii au precizat că concluziile lor independente au mers până acum 'în aceeaşi direcţie'.

Echipa internaţională de procurori condusă de olandezi nu a identificat nominal niciun suspect, precizează Reuters. În general, termenul de 'persoană de interes' nu are conotaţie juridică şi este folosit ca referire la o persoană suspectată de o anumită infracţiune, fără a fi arestată sau acuzată.

Raportul final privind tragedia aviatică din iulie 2014 soldată cu 298 de morţi indică faptul că cursa MH17 a companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă deasupra estului Ucrainei de o rachetă sol-aer de fabricaţie rusă.

Trei membri ai echipajului avionului Malaysia Airlines au fost ucişi în cockpit când racheta a lovit Boeing 777. 'În cadavrele a trei membri ai echipajului au fost găsite fragmente de obiecte' solide propulsate cu mare viteză, a declarat preşedintele biroului, Tjibbe Joustra. Practic, potrivit explicaţiilor de pe unele site-uri de specialitate, focosul a detonat în exterior şi mii de fragmente de metal au lovit cu o viteză mai mare decât cea a sunetului fuselajul de aluminiu.

Alte fragmente găsite în cockpit, precum cele din sticlă şi aluminiu, dovedesc că avionul a fost perforat din exterior, relevă raportul făcând referire la o înregistrare video. De asemenea, Joustra a adăugat că în cockpit s-au găsit urme de vopsea care ar proveni de la racheta care transporta focosul de tipul 9N314M.

Avionul a fost distrus şi s-a împrăştiat pe o zonă de 50 de kilometri pătraţi.

Biroul olandez pentru securitate, care nu are în atribuţii să stabilească responsabilitatea pentru doborârea avionului, nu a specificat cine a lansat racheta.

Preşedintele biroului, Tjibbe Joustra, a declarat că racheta a lovit avionul Boeing 777 în partea stângă a cockpitului, fiind lansată dintr-o zonă de 320 kmp din estul Ucrainei.

'Zborul MH17 s-a prăbuşit în urma detonării unui focos în exteriorul avionului în partea stângă a cockpitului. Acest focos corespunde tipului de rachete instalate pe sistemele sol-aer Buk', a afirmat el.

Potrivit raportului, Ucraina ar fi trebuit să închidă spaţiul aerian deasupra zonei de conflict. În ziua doborârii avionului, 160 de aparate de zbor au survolat zona în care a fost lovit avionul Malaysia Airlines.

'Am ajuns la concluzia că existau suficiente motive pentru autorităţile ucrainene ca să închidă preventiv spaţiul aerian deasupra părţii de est a ţării', a spus Tjibbe Joustra.AGERPRES

×
Subiecte în articol: malaysia airlines mh17