x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Echipele morții” îl țin pe Maduro la putere

„Echipele morții” îl țin pe Maduro la putere

de Şerban Mihăilă    |    18 Feb 2019   •   14:36
„Echipele morții” îl țin pe Maduro la putere

Înființate în 2017 de către liderul de la Caracas, cu scopul declarat de a interveni în cazul unor acte de terorism și luare de ostatici, Forțele Speciale de Acțiune ale Poliției Naționale Bolivariene (FAES) s-au transformat peste noapte în veritabile „echipe ale morții”, ce operează violent contra contestatarilor lui Nicolas Maduro, președintele venezuelean care se agață de putere sub presiunea tot mai mare a demonstrațiilor interne și a comunității internaționale.

Asediat din toate părțile, Maduro se bazează încă pe armată, pe mercenarii cubanezi și, mai ales, pe temuții luptători mascați din FAES, care au o pregătire militară de elită și dispun de armament sofisticat pentru operațiuni speciale. Cunoscută drept „detașamentul de exterminare” al președintelui Maduro, unitatea de poliție a ucis sute de protestatari antiguvernamentali și criminali „de duzină”, ce nu aveau nicio legătură cu situațiile de terorism pentru care fusese înființată cu doi ani în urmă, acuză organizațiile pentru apărarea drepturilor omului din Venezuela, citate de „Daily Mail online”.

Potrivit acestora, în ultimele șase luni, membrii FAES au omorât peste 200 de oameni, între care zeci de manifestanți împotriva regimului condus de Nicolas Maduro. Cei 1.300 de luptători din FAES acționează în forță, la intimidare, contra celor care nu sunt de acord cu dictatura lui Maduro, încercând să descurajeze protestele la adresa liderului de la Caracas. „De câte ori intervin, se produce o tragedie. Masacrează cam patru persoane pe săptămână”, a dezvăluit pentru „Fox News” un lider al PROVEA, una dintre principalele organizații pentru apărarea drepturilor omului din Venezuela.

„Este vorba despre o unitate militară de elită, creată, teoretic, pentru a salva viețile cărora, în realitate, le pune capăt fără ezitare. Acum, misiunea acestei unități este să intervină contra poporului venezuelean, împotriva celor care nu sunt de acord cu puterea”, a adăugat el. Pe 31 ianuarie, anul acesta, la scurt timp după ce Juan Guaido s-a autoproclamat președinte al țării și a fost recunoscut drept lider interimar de către 65 de state ale lumii, membrii FAES, care i-au jurat credință lui Maduro, au vizitat locuința șefului opoziției venezuelene, rezumându-se să-i amenințe familia, de teama unei posibile reacții americane virulente. De altfel, la sfârșitul săptămânii trecute, administrația Trump a impus sancțiuni împotriva directorului FAES, Rafael Enrique Bastardo Mendoza.

 

Pe lista neagră a Statelor Unite

„Sancționăm oficialități responsabile cu securitatea lui Maduro și a serviciilor secrete, care au încălcat sistematic drepturile omului și au suprimat democrația, inclusiv prin utilizarea torturii și a altor forme brutale de forță”, precizează comunicatul administrației americane.

„Unitatea FAES a fost etichetată drept «detașamentul de exterminare» al președintelui Maduro și este cunoscută pentru metodele brutale și aparițiile mascate (…) De când Guaido și-a asumat poziția de președinte interimar, FAES a fost acuzată de o serie de atentate extrajudiciare care vizează opoziția”, mai arată textul prezentat de „Daily Mail online”.

×
Subiecte în articol: nicolas maduro