x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ECOFIN pune condiţii Greciei

ECOFIN pune condiţii Greciei

de Mihaela Matachita    |    18 Feb 2010   •   00:00
ECOFIN pune condiţii Greciei
Sursa foto: Yiorgos Karahalis/Reuters

Comisia Europeană (CE) a reafirmat ieri, la Bruxelles, că Grecia nu a solicitat asistenţă financiară, subliniind că va urmări cu atenţie situaţia economico-financiară din ţară şi măsurile luate de Guvernul elen pentru corectarea uriaşului deficit bugetar. Atena are la dispoziţie o lună pentru a demonstra că vrea şi poate lua astfel de măsuri.

"Comisia Europeană va urmări cu multă atenţie, de o manieră periodică, măsurile propuse de Guvernul grec şi impactul lor bugetar", a spus purtătorul de cuvânt al CE (Executivul UE) pentru afaceri economice şi monetare, Amadeu Altafaj. Pe de altă parte, el a subliniat că CE va fi gata să lanseze un cadru pentru coordonarea acţiunilor necesare "salvgardării stabilităţii financiare a zonei euro", ameninţate de contagiune.

TERMEN-LIMITĂ
Declaraţia a survenit după ce, în ajun, Consiliul ECOFIN pusese condiţii ferme Greciei dacă doreşte să fie sprijinită. Miniştrii finanţelor din UE ceruseră Atenei să remedieze deficitul bugetar excesiv până în 2012, dându-i termen ca, până la 16 martie, să prezinte un raport cu măsurile bugetare şi calendarul implementării lor pentru 2010. Un alt raport, care va fi prezentat până la 15 mai, va trebui să prezinte măsurile de politică monetară. După aceea, Grecia va trebui să prezinte rapoarte trimestriale. CE va trimite experţi la Atena pentru a verifica aplicarea măsurilor de austeritate anunţate.

Potrivit comisarului pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, "Grecia poate fi ajutată dacă se ajută singură, respectându-şi angajamentele". Astfel, promisiunea UE de ajutor, făcută joia trecută la nivel politic, rămâne fermă. Sprijinul financiar depinde însă de Grecia.

RAPORTĂRI FALSE
În 2009, deficitul bugetar a fost de peste patru ori mai mare decât pragul de 3% din PIB acceptat pentru statele din zona euro, această ţară balcanică având, printre altele, şi un aparat bugetar foarte stufos. Pe fondul actualei crize, la Atena a izbucnit un nou scandal: Christos Papoutsis, purtător de cuvânt al deputaţilor din Partidul Socialist la putere, a anunţat că formaţiunea sa va cere Parlamentului să ancheteze circumstanţele în care date fiscale eronate au fost transmise la UE de precedentul Guvern conservator.

Noul Guvern socialist, care a preluat puterea după alegerile din octombrie 2009, a descoperit că deficitul bugetar din 2009 este, în realitate, 12,7% din PIB, şi nu 3,7% din PIB, cât fusese estimat şi comunicat anterior de conservatori. Dar zile grele se anunţă şi pentru socialişti: ei sunt ţinta protestelor sociale ca urmare a măsurilor radicale ale Guvernului pentru a scoate ţara din criza fără precedent.

 

România - tranşa a doua, la începutul lui martie
Consiliul ECOFIN a decis că România va primi următoarea tranşă de împrumut din acordul încheiat cu Comisia Europeană, în valoare de un miliard de euro, la începutul lunii martie, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice.

O misiune comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi CE s-a aflat la Bucureşti în ianuarie pentru a doua şi a treia evaluare a acordului stand-by.

La finalul vizitei, reprezentantul CE, Fabienne Ilzkovitz, a spus că Executivul european va elibera următoarea tranşă de un miliard de euro în luna martie. Prima tranşă de la UE, de 1,5 miliarde de euro, a fost acordată în iulie.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, UE, Banca Mondială şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde de euro.
Board-ul FMI va evalua vineri acordul cu România, pentru eliberarea a două tranşe, însumând 2,3 miliarde de euro.

×