x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ecologiştii bulgari cer renunţarea la proiectul Belene

Ecologiştii bulgari cer renunţarea la proiectul Belene

de Marina Constantinoiu    |    14 Mar 2011   •   12:16

Incidentele de la centralele nucleare din Japonia dovedesc că nu mai trebuie construite centrale nucleare, ci trebuie găsite surse alternative de energie electrică, cred reprezentanţii coaliţiei BeleNE, care se opune planurilor de construire a unei noi centrale nucleare în Bulgaria, relatează agenţia bulgară Mediapool, citată de Agerpres.

Activişti ai mai multor organizaţii de protecţia mediului şi-au reafirmat poziţia potrivit căreia centrala de la Belene reprezintă un anacronism şi că nu trebuie construită. În opinia lor, consumul de energie electrică în Bulgaria nu este atât de mare încât să fie necesare reactoare nucleare, şi nici ţările vecine nu au nevoie de energie. Activiştii ecologişti cred că nevoile de energie electrică a Bulgariei şi a umanităţii vor fi satisfăcute prin folosirea unor surse de energie regenerabile precum soarele sau vântul. 

Viitoarea centrală de la Belene va fi funcţională şi în cazul unui cutremur de peste 7 grade, au anunţat surse de la compania Rosatom, care urmează să construiască centrala, scrie luni ziarul Standart. Mai mult de atât, Belene va fi proiectată să reziste la prăbuşirea unui avion de 400 de tone, ceea ce nu este valabil pentru nici un alt reactor din lume, afirmă reprezentanţii companiei. Reactoarele de la viitoarea centrală vor fi de cea mai nouă generaţie 3+, conform standardelor europene, susţine Rosatom. 
Reactoarele centralei nucleare de la Kozlodui sunt de două ori mai sigure decât cele japoneze, titrează cotidianul Standart, citând experţi bulgari. Reactoarele 5 şi 6 de la Kozlodui, singurele care mai funcţionează, sunt mult mai noi decât cele din centrala Fukushima 1, ceea ce înseamnă că sunt proiectate cu mult mai multe garanţii de securitate. În plus, nu există nici o posibilitate ca centrala de la Kozlodui să fie afectată de un dezastru natural asemenea celor întâmplate în Japonia, cel puţin pentru că centrala bulgară nu se află pe ţărmul oceanului şi nu poate fi afectată de tsunami.
Reactoarele de la Kozlodui sunt proiectate să reziste fără probleme la seime de peste 7 grade, ceea ce este absolut de ajuns pentru teritoriul Bulgariei.

Acestea sunt dotate cu trei sisteme independente, fiecare putând să oprească singur reactorul. În cadrul unei modernizări efectuate în urma cu patru ani, la cele două reactoare a fost construit şi un nou sistem care ar putea înlocui fiecare dintre cele trei sisteme proiectate de constructor. Există şi un sistem semimobil care poate de asemenea să aducă cele două reactoare în stare de siguranţă, acest sistem permite folosirea unor surse mobile de aprovizionare cu apă, cum ar fi autospecialele de pompieri.

În prezent, centrala de la Kozlodui dispune de două reactoare VVER de 1.000 MW fiecare. Cele patru reactoare mai vechi ale centralei, cu o capacitate totală de 1.760 MW, au fost scoase din funcţiune în 2002 şi 2006, la cererea Comisiei Europene, din motive de securitate. În acelaşi timp, soarta celei de-a doua centrale nucleare din Bulgaria, care ar urma să fie construită la Belene, rămâne incertă, în condiţiile în care autorităţile bulgare şi constructorul rus Atomstroieksport n-au ajuns la nici un acord în ceea ce priveşte costul final al centralei.

×