x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Economia Franței se va redresa în primul trimestru din 2020

Economia Franței se va redresa în primul trimestru din 2020

10 Feb 2020   •   14:57
Economia Franței se va redresa în primul trimestru din 2020

Economia franceză se va redresa în primul trimestru din 2020, după declinul de la finalul lui 2019, când grevele din sectorul transporturilor au redus activitatea, se arată într-un raport publicat de Banca Centrală a Franţei.

Instituţia estimează un avans al PIB-ului Franţei de 0,3% în primele trei luni din acest an, comparativ cu trimestrul patru din 2019, când a doua economie a zonei euro s-a contractat cu 0,1%.

Declinul i-a surprins pe analişti şi pe oficialii Băncii Centrale a Franţei, care se aşteptau la o creştere a economiei de 0,2% în ultimele trei luni din 2019.

Companiile au preferat mai degrabă să-şi reducă stocurile decât să producă mai multe bunuri. Analizele noastre arată că este o încetinire temporară şi economia va reveni pe creştere, urmând să înregistreze un avans de aproximativ 0,3% pe ansamblul acestui an, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Francois Villeroy de Galhau.

El a adăugat că economia franceză ar urma să beneficieze de pe urma scăderii şomajului, a creşterii veniturilor şi a majorării investiţiilor corporaţiilor.

Încrederea în industrie a fost stabilă în ianuarie, situându-se la acelaşi nivel ca în decembrie, la 96 de puncte, se arată într-un raport lunar al Băncii Franţei publicat luni.

Companiile au raportat o scădere a producţiei luna trecută, din cauza grevelor, în special în domeniul aeronautic, al producerii de maşini şi al echipamentelor electrice, care depind de lanţuri complexe de furnizare.

În schimb, sectorul serviciilor a raportat o creştere în ianuarie, comparativ cu decembrie.

Începând din data de 5 decembrie, în Franţa au avut loc proteste de amploare faţă de reforma sistemului de pensii. Sindicatele din transporturile publice cer Guvernului francez să reanalizeze sau să retragă planul de unificare a regimurilor de pensii. Totodată, ele sunt nemulţumite de decizia Guvernului de a creşte vârsta minimă de pensionare la 64 de ani începând din 2027.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: economia frantei