x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Edward Snowden, pregătit special pentru a fi spion

Edward Snowden, pregătit special pentru a fi spion

28 Mai 2014   •   20:53
Edward Snowden, pregătit special pentru a fi spion

Într-un interviu acordat postului de televiziune NBC News, Edward Snowden,  fostul colaborator al CIA şi fost consultant al NSA, care se află acum în  Rusia, a recunoscut că a fost "pregătit ca spion" şi că a lucrat "sub  acoperire în străinătate".

În primul său interviu acordat presei americane, Snowden a contrazis faptul că ar fi fost un simplu angajat, pe o funcâie aparent fără  importanâă, recunoscând în schimb că a lucrat "la toate nivelurile" de spionaj, începând cu cel mai mic şi ajungând în vârful ierarhiei profesionale, cu alte cuvinte, până când a devenit profesionist sută la sută.

"Am fost format ca spion în sensul tradiţional al cuvântului şi am lucrat sub acoperire în străinătate, pretinzând că am un job pe care nu îl aveam de fapt, iar uneori, împrumutam un nume fals", a dezvăluit Snowden în primul său interviu acordat presei americane după fuga lui din SUA.

Snowden a fost acuzat de spionaj în Statele Unite, după izbucnirea scandalului dezvăluirilor secrete despre programul de supraveghere al Statelor Unite, răspândit în toată lumea (condus de NSA) şi a primit azil temporar în Rusia, pe o perioadă de un an.

După ce a încercat să se refugieze în mai multe ţări, Rusia a fost cea care i-a oferit azil în august, 2013, după ce Snowden începuse să dezvăluie, dintr-o ţară asiatică, o parte din documentele secrete pe care le furase şi cu care plecase din SUA.

În primul său interviu acordat presei americane, după fuga sa din Statele  Unite, ce urmează să fie difuzat miercuri, în întregime, el a recunoscut că a lucrat sub acoperire ca "expert tehnic" pentru CIA şi NSA, precum şi pentru agenţia militară americană DIA (Defence Intelligence Agency).

Snowden a mai spus că nu lucrează cu oamenii şi că nu recrutează sau formează agenţi de spionaj. “Treaba mea a fost să pun la punct sisteme care să lucreze pentru Statele Unite. Şi am făcut asta la toate nivelurile, de la bază, până la vârf", a mărturisit Snowden. (S.Stancu)


×
Subiecte în articol: edward snowden