x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Edward Snowden va fi audiat de Parlamentul European

Edward Snowden va fi audiat de Parlamentul European

09 Ian 2014   •   17:53
Edward Snowden va fi audiat de Parlamentul European

Membrii Comisiei pentru Libertăţi Civile Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European au decis joi, cu o largă majoritate, audierea lui Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, aflat la originea dezvăluirilor despre activităţile americane de spionaj.
S-au opus audierii doi eurodeputaţi aparţinând Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor.

Videoconferinţă sau înregistrare video
Refugiat în Rusia, Snowden nu se va deplasa nici la Bruxelles, nici la Strasbourg. Invitaţia îi va fi trimisă prin intermediul avocatului său şi, în cazul în cazul în care o accepta, Snowden va putea discuta în direct cu membrii comisiei prin sistemul de videoconferinţă sau va putea trimite o înregistrare video pe care europarlamentarii să o aibă la dispoziţie. Aceasta a fost condiţia pusă de parlamentarii PPE (centru dreapta) pentru a-l asculta pe tânărul american.

Îi va fi garantată securitatea
Eurodeputata PPE franceză Veronique Mathieu Houillon a declarat că vor fi reunite toate condiţiile pentru ca lui Snowden să-i fie garantată securitatea. El riscă 30 de ani de închisoare în Statele Unite  pentru încălcarea Espionnage Act şi furt de documente aparţinând statului, a adăugat aceasta.
Snowden şi avocaţii săi au primit o invitaţie din partea Parlamentului pentru a participa la această video-conferinţă interactivă, dar nu au dat încă un răspuns, s-a aflat din surse parlamentare. Dacă răspund, audierea va putea avea loc până la finele lui februarie.

“Un gest iresponsabil”
Luând act de decizia comisiei, eurodeputatul conservator britanic Timothy Kirkhope, ostil audierii lui Snowden, a declarat că invitaţia oferită consultantului american este foarte iresponsabilă şi va aduce atingere credibilităţii Parlamentului European.
Invitat în Parlamentul European în decembrie, la Bruxelles, un reprezentant al Congresului american a avertizat în legătură cu consecinţele negative ale unei audieri a lui Snowden asupra relaţiilor UE-SUA. “Va fi foarte negativ pentru legăturile dintre SUA şi UE”, a afirmat reprezentantul republican Mike Rogers, preşedintele Comisiei privind Serviciile Secrete din Camera Reprezentanţilor.

Reding i-a mulţumit lui Snowden
Comisarul european pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding, i-a mulţumit public lui Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) a SUA, pentru dezvăluirile acestuia privind spionajul american în Europa, relatează miercuri AFP.
''Când au fost publicate dezvăluirile sale, am zis 'Mulţumesc, domnule Snowden', deoarece până atunci întâmpinam cele mai mari dificultăţi în a convinge, îndeosebi în cadrul unor instanţe europene, că avem o mare problemă de rezolvat pe plan internaţional'' pentru protecţia datelor, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, în cursul unei dezbateri cu bloggeri europeni privind protecţia datelor.

Protecţie pentru Snowden?

Întrebată despre necesitatea acordării unei protecţii lui Snowden de către UE , dna Reding a evitat un răspuns tranşant. ''Este clar că, dacă ar trebui să fie acordată o protecţie, aceasta s-ar face pe baza unor legi naţionale, deoarece tratatele europene nu-i oferă nici o competenţă Comisiei Europene şi, prin urmare, eu n-aş putea interveni'', a spus comisarul european.
Parlamentul European urmează să decidă joi în legătură cu oportunitatea audierii lui Snowden, refugiat în prezent în Rusia după ce-a făcut dezvăluiri în legătură cu amploarea spionajului NSA.
Preşedintele Comisiei pentru serviciile de informaţii a Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, republicanul Mike Rogers, a avertizat marţi Parlamentul European în legătură cu ''consecinţele negative'' pe care o audiere a lui Snowden le-ar avea asupra relaţiilor dintre SUA şi UE.

Negocieri

În prezent, Viviane Reding negociază cu SUA un acord pentru a asigura protecţia datelor personale ale cetăţenilor europeni obţinute de către administratorii de platforme internet. Reding doreşte îndeosebi să împiedice ca datele personale ale cetăţenilor UE să părăsească spaţiul european fără consimţământul lor şi doreşte să obţină dreptul, pentru cetăţenii UE, de a angaja acţiuni în justiţie în SUA în caz de utilizare necorespunzătoare a datelor lor personale, ceea ce este imposibil în prezent.

''Până acum, interlocutorii noştri din SUA ne-au spus că este imposibil, deoarece ar trebui modificată Constituţia şi Congresul refuză să facă acest lucru'', a subliniat dna Reding în cursul dezbaterii sale cu bloggerii.
''Graţie lui Snowden, aş spune că lucrurile s-au schimbat şi, pentru prima dată, am constatat o înţelegere pentru cererea noastră de reciprocitate. Nu sunt sigură că vom obţine ceea ce noi cerem, dar acum am o speranţă'', a conchis Viviane Reding.
Un editorial din New York Times propune măsuri de clemenţă pentru Edward Snowden.
Publicaţia cu orientare puternic democrată afirmă în ediţia din 1 ianuarie 2014 că Snowden a prezentat un tablou asupra activităţilor Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) care supraveghează extins comunicaţiile, cu încălcarea libertăţilor cetăţeneşti. Dezvăluirile făcute de fostul colaborator al NSA au provocat o criză puternică în relaţiile SUA cu aliaţii, care au aflat cum le sunt interceptate convorbirile telefonice şi corespondenţa electronică de spionajul american.


×
Subiecte în articol: edward snowden