x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin: Edward Snowden se află în zona de tranzit a unui aeroport din Moscova

Putin: Edward Snowden se află în zona de tranzit a unui aeroport din Moscova

25 Iun 2013   •   18:52
Putin: Edward Snowden se află în zona de tranzit a unui aeroport din Moscova

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, afirmă că Edward Snowden, fostul consultant NSA dat în urmărire de Statele Unite, se află în continuare în zona de tranzit a unui aeroport din Moscova, informează mediafax.ro.

Putin a explicat că între Rusia şi Statele Unite nu există niciun acord de extrădare, subliniind că ar fi bine pentru Snowden să aleagă cât mai repede destinaţia.

Înainte de anunţul făcut de Putin, nu era clar unde se afla Edward Snowden, fostul consultant al NSA aflat la originea dezvăluirilor despre programele Statelor Unite de interceptare a comunicaţiilor.

Secretarul de stat american John Kerry a cerut azi Rusiei să dea dovadă de "calm" şi să-l predea pe Edward Snowden, subliniind că Washingtonul nu doreşte o "confruntare" cu Moscova, informează agerpres.ro.

"Noi nu dorim o confruntare, nu dăm ordine nimănui, ci doar transmitem cereri în cadrul unei proceduri cât se poate de normale", a insistat şeful diplomaţiei americane.

John Kerry a reamintit că Statele Unite au dat curs unui număr de şapte solicitări din partea Rusiei în ultimii doi ani, "fără dramă sau ranchiună, fără obiecţii".

El a recunoscut că omologul său rus Serghei Lavrov a avut "tehnic" dreptate când a afirmat că între Rusia şi Statele Unite nu există un tratat de extrădare. Însă, a continuat el, "sperăm că, în calitate de stat suveran, Rusia nu va considera că este în interesul său să se situeze de partea unei persoane care este acuzată că a încălcat legea unei alte ţări".

Refugiat la Hong Kong la 20 mai, Edward Snowden, căutat de SUA pentru că a dezvăluit informaţii explozive cu privire la operaţiunile americane de monitorizare electronică, a plecat duminică spre Moscova, însă în prezent nimeni nu ştie unde se află tânărul american în vârstă de 30 de ani. Edward Snowden a cerut azil politic în Ecuador.

Pe de altă parte, Ministerul rus de Externe a anunţat marţi că şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov se va întâlni cu omologul său american John Kerry săptămâna viitoare la Brunei, în condiţiile accentuării tensiunilor între cele două ţări în jurul dosarului Edward Snowden.

Autorităţile din SUA i-au suspendat paşaportul lui Edward Snowden, astfel încât deplasarea acestuia peste graniţe este destul de problematică. Potrivit avocaţilor Wilileaks, care îl susţin pe Snowden, însă, acesta ar putea călători peste graniţe în baza unui certificat de refugiat emis de Ecuador, ţară care s-a oferit să-l găzduiască.


×
Subiecte în articol: edward snowden Vladimir Putin john kerry