x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Egipt: 15 persoane au fost executate după procese incorecte

Egipt: 15 persoane au fost executate după procese incorecte

22 Feb 2019   •   15:44
Egipt: 15 persoane au fost executate după procese incorecte

Oficiul ONU pentru drepturile omului şi-a exprimat îngrijorarea vineri că procesele care au condus la execuţia a 15 persoane în Egipt în această lună ar fi fost incorecte, după informaţii potrivit cărora a fost folosită tortura pentru a obţine confesiuni, relatează Reuters.

Egiptul a executat miercuri nouă bărbaţi, condamnaţi pentru uciderea cu o maşină-capcană în 2015 a procurorului său şef, adăugându-se la alte pedepse cu moartea puse în aplicare în februarie, potrivit unor avocaţi, activişti şi oficiali. Şase persoane condamnate au fost executate în alte cazuri.

"Există motive serioase de îngrijorare că garanţiile pentru un proces corect nu ar fi fost respectate în unele sau în toate aceste cazuri şi că acuzaţiile foarte grave privind utilizarea torturii nu au fost investigate în mod corespunzător", a declarat purtătorul de cuvânt al Oficiului ONU pentru drepturile omului Rupert Colville într-un briefing la Geneva.

Toate au fost cazuri de crimă, pentru care este permisă aplicarea pedepsei cu moartea în virtutea dreptului internaţional, a spus Colville, deşi Naţiunile Unite pledează pentru abolirea ei. "Problema aici este un proces corect, tortura, confesiunile forţate", a declarat el.

Tortura s-a dovedit a fi "bine instalată şi endemică" în Egipt, a adăugat Colville, citând o investigaţie a ONU încheiată în iunie 2017. "O confesiune obţinută sub tortură nu ar trebui să fie admisibilă", a spus el.

Egiptul a acuzat Frăţia Musulmană şi militanţii mişcării Hamas la putere în Gaza pentru operaţiunea de lichidare a procurorului Hisham Barakat într-un atac cu bombă asupra convoiului său la Cairo. Ambele grupări au negat orice rol în atac.

Colville a spus că ceilalţi inculpaţi condamnaţi în circumstanţe similare după procese marcate de "informaţii tulburătoare privind lipsa unui proces juridic adecvat" sunt în prezent sub "riscul iminent de execuţie".

Oficiul ONU pentru drepturile omului a cerut autorităţilor egiptene să oprească execuţiile, revizuirea cauzelor în curs implicând pedeapsa cu moartea şi să desfăşoare investigaţii independente în legătură cu toate acuzaţiile de tortură, a adăugat el.

Din 2013, când militarii sub conducerea şefului de atunci al armatei şi acum preşedinte Abdel Fattah al-Sisi l-au destituit pe preşedintele islamist Mohamed Morsi, tribunalele egiptene au dat sute de pedepse cu moartea. Puţine au fost puse în aplicare, deşi rata de execuţii a crescut din 2015, potrivit activiştilor pentru drepturi omului.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: executie Egipt tortura