x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Egipt: Prodemocraţii resping oferta de dialog, premierul îşi cere scuze

Egipt: Prodemocraţii resping oferta de dialog, premierul îşi cere scuze

de Marina Constantinoiu    |    03 Feb 2011   •   16:02

Coaliţia tinerilor militanţi prodemocraţie a respins joi oferta de dialog propusă de premierul egiptean şi a cerut plecarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, informează AFP.

Premierul egiptean Ahmed Shafiq s-a declarat pregătit să se deplaseze în piaţa Tahrir, epicentrul mişcării de contestare a regimului Mubarak, pentru a discuta cu manifestanţii, relatează agenţia oficială de presă Mena. Totodată, Ahmed Shafiq şi-a cerut scuze pentru ciocnirile dintre manifestanţii pro şi antiguvernamentali ce au avut loc în piaţa Tahrir din Cairo, violenţe ce s-au soldat cu cinci morţi şi sute de răniţi.
Shafiq a promis că va investiga violenţele, pe care le-a calificat drept o "eroare fatală”. "Când anchetatorii vor afla cine se află în spatele acestei crime şi cine a permis să se întâmple, promit că vinovaţii vor răspunde şi vor fi pedepsiţi pentru ceea ce au făcut”, a declarat premierul egiptean. "Nu există nici o scuză să fie atacaţi protestatari paşnici şi de aceea îmi cer scuze”, a afirmat el, cerând manifestanţilor "să meargă acasă pentru a pune capăt crizei”.

Preşedintele Hosni Mubarak a afirmat că va rămâne în funcţie până la încheierea mandatului prezidenţial, în septembrie, şi nu va candida din nou. Liderul opoziţiei egiptene Mohamed ElBaradei şi Fraţii Musulmani au respins apelurile guvernului la negocieri, afirmând că Hosni Mubarak trebuie să renunţe imediat la putere, nu în luna septembrie.

Egiptul este de 10 zile teatrul unei revolte populare fără precedent, manifestanţii cerând plecarea preşedintelui egiptean Hosni Moubarak, aflat la putere de 30 de ani. Ciocnirile violente între manifestanţii pro şi anti-Mubarak au izbucnit miercuri la prânz, după un discurs televizat al şefului statului de marţi seara, în care acesta a anunţat că nu va candida pentru un şaselea mandat în alegerile din septembrie.
Bursele arabe au pierdut 49 miliarde de dolari în şapte zile, din cauza mişcărilor din Egipt, a anunţat joi o companie de studii de piaţă din Kuweit, KAMCO, citată de AFP.
Capitalizarea a 13 pieţe bursiere arabe a scăzut, de la 991 miliarde de dolari în data de 25 ianuarie, când au început manifestaţiile de la Cairo, la 942 miliarde de dolari pe 31 ianuarie, precizează studiul KAMCO. Celelalte ţări arabe nu au burse sau au pieţe bursiere mici.

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate pe pieţele bursiere din Golf, în scădere cu 32 miliarde dolari, ajugând la un total de 750 miliarde dolari. Piaţa saudită, cea mai importantă din lumea arabă, a fost cea mai afectată, scăzând cu 21 miliarde de dolari.

Conform aceluiaşi studiu, bursa egipteană a pierdut 12 miliarde dolari în cursul primelor două zile de manifestaţii. Ulterior, bursa şi-a suspendat activitatea. Joi, televiziunea de stat a anunţat că Bursa din Cairo se va redeschide lunea viitoare. În condiţii de normalitate, Bursa şi băncile sunt închise vinerea şi sâmbăta şi se redeschid duminica, prima zi din săptămână în ţările arabe.

×