x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Egiptenii votează în primul scrutin după căderea regimului lui Hosni Mubarak

Egiptenii votează în primul scrutin după căderea regimului lui Hosni Mubarak

de Sînziana Stancu    |    27 Noi 2011   •   21:00
Egiptenii votează în primul scrutin după căderea regimului lui Hosni Mubarak

Egiptenii au format luni dimineata cozi interminabile in fata sec­ti­ilor de votare, mai ales in Cairo, chiar inainte de ora 8:00, ora de incepere a scrutinului le­gislativ. Ei sunt en­tu­zias­mati pentru ca aces­ta este pentru ei primul vot liber, dupa zeci de ani de regim autoritar al fostului pre­se­dinte Hosni Mu­ba­rak, alungat de la pute­re la inceputul acestui an, prin seria de revolte populare numita 'Primavara araba', pornita din Tunisia si extinsa apoi in mai multe tari din regiune.

Dintre toti candidatii, miscarea 'Fratii Musulmani' care era in ilegalitate, s-a afirmat acum ca fiind forta politica cea mai bine organizata si structurata din tara. S-a transformat in 'Partidul Libertatii si Justitiei'. Adversarii ei sunt 'faramitati' in zeci de partide salafiste (fundamentaliste mu­sul­mane), liberale si de stanga, formate recent si cvasicunoscute.

Votul de ieri este pentru guvernorate, in special pentru cele din Cairo, Alexandria si Luxor. Sistemul electoral egiptean este mai complicat, iar intre­gul proces de votare imparte, practic, si teritoriul tarii, si intervalul de timp.

Astfel sunt trei regiuni ale tarii cu peste 80 de milioane de locuitori care vor vota succesiv pentru Camera Depu­ta­tilor (Adunarea Poporului) pana la 11 ianu­a­rie, iar intre 29 ianuarie si 11 martie, pentru 'Shura' (Camera Superioara Consultativa).

×