x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Egor Gaidar, arhitectul reformelor economice din Rusia, a murit

Egor Gaidar, arhitectul reformelor economice din Rusia, a murit

16 Dec 2009   •   00:00

Egor Gaidar, arhitectul reformelor pentru economia de piaţă în Rusia după căderea comunismului, a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 53 de ani, a informat Reuters.

Moartea lui Gaidar a fost confirmată de un purtător de cuvânt, care însă nu a oferit detalii. Agenţia Interfax a transmis, citând o sursă din Poliţie, că economistul a murit în casa sa din Moscova ca urmare a unui cheag de sânge.

Absolvent al Facultăţii de Economie din cadrul Universităţii de stat din Moscova, devenit ulterior consilierul pentru reforme al preşedintelui rus, Boris Elţîn, Gaidar a provocat "şoc şi antipatie când a liberalizat preţurile în 1992, înainte ca praful să se aşeze pe ruinele Uniunii Sovietice".

Reformele cunoscute sub numele de "terapia de şoc" au fost dureroase, ducând la devalorizarea economiilor pentru milioane de ruşi, şi au permis câtorva oligarhi să achiziţioneze foarte ieftin bunurile fostului Imperiu Sovietic. Cu toate acestea, reformele au ajutat Rusia să depăşească perioada postsovietică şi, potrivit susţinătorilor săi, au pus bazele boom-ului economic din anii 1998-2008.

După ce s-a retras din politică, Gaidar a rămas o persoană foarte influentă, oferind consiliere preşedintelui, în prezent premierului Vladimir Putin. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe