x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 'El Chapo' cere ameliorarea condiţiilor de detenţie în închisoarea din apropiere de New York

'El Chapo' cere ameliorarea condiţiilor de detenţie în închisoarea din apropiere de New York

10 Mai 2019   •   21:05
'El Chapo' cere ameliorarea condiţiilor de detenţie în închisoarea din apropiere de New York

Avocaţii traficantului de droguri Joaquin Guzman, alias "El Chapo", au cerut ameliorarea condiţiilor sale de detenţie, şi în mod special dopuri pentru urechi şi acces regulat la aer liber, insistând pe degradarea stării sale de sănătate, relatează AFP.

"El Chapo" a fost găsit vinovat, pe 12 februarie, de zece capete de acuzare, printre care în special faptul că a condus cartelul Sinaloa, responsabil de exportul a sute de tone de cocaină şi alte droguri în SUA, între 1989 şi 2014.

După extrădarea sa, în ianuarie 2017, Joaquin Guzman este deţinut într-o închisoare de maximă securitate din sudul Manhattan-ului, Metropolitan Correctional Center (MCC), într-o celulă de 5 metri pe 3, fără ferestre, şi în care lumina este în permanenţă aprinsă.

Plasat în izolare, el nu poate ieşi din celulă decât o oră pe zi, pentru a se deplasa într-o altă celulă şi nu în exterior, au reamintit avocaţii săi, într-o scrisoare adresată judecătorului Brian Cogan şi datată joi.

Potrivit lor, imposibilitatea ca clientul lor să petreacă timp în aer liber şi la lumina zilei a lăsat "cicatrici psihologice".

"El Chapo" suferă şi de probleme auditive, pe care avocaţii săi le atribuie condiţiilor de detenţie, şi în special aerului condiţionat, a cărui ventilaţie l-ar împiedica să doarmă.

Apărătorii lui El Chapo îi cer judecătorului ca clientul lor să beneficieze de acces la aer liber cel puţin două ore pe zi şi să-şi poată pune dopuri în urechi pentru a rezolva problema de care suferă.

Avocaţii mai solicită ca lui Joaquin Guzman să i se permită să cumpere până la şase sticle de apă pe săptămână, pentru a evita să bea apă de la robinet, care ar fi, potrivit lor, improprie consumului.

În opinia lor, această solicitare este "legitimă", întrucât "ea priveşte sănătatea mentală" a deţinutului în vârstă de 62 de ani.

Joaquin Guzman este pasibil de închisoare pe viaţă şi îşi va afla pedeapsa pe 25 iunie. Avocaţii săi şi-au anunţat deja intenţia de a face apel.

AGERPRES

×