x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe El este PRIMUL OM din lume, în stare vegetativă, care poate comunica prin PUTEREA GÂNDULUI. Mesajele cu care a UIMIT medicii (VIDEO)

El este PRIMUL OM din lume, în stare vegetativă, care poate comunica prin PUTEREA GÂNDULUI. Mesajele cu care a UIMIT medicii (VIDEO)

14 Noi 2012   •   09:26
El este PRIMUL OM din lume, în stare vegetativă, care poate comunica prin PUTEREA GÂNDULUI. Mesajele cu care a UIMIT medicii (VIDEO)
Sursa foto: BBC News

Un bărbat din Canada despre care s-a crezut că a fost în stare vegetativă mai mult de un deceniu a fost capabil să le comunice medicilor, prin puterea gândului, că nu are nicio durere, relatează BBC News. Este pentru prima dată când un pacient necomunicativ, cu leziuri cerebrale severe, a putut să ofere răspunsuri relevante unei echipei medicale.

Lui Scott Routley, în vârstă de 39 de ani, i s-au adresat întrebări timp în care medicii îi scanau activitatea cerebrală.

Routley a suferit leziuni cerebrale severe în urma unui accident de maşină, în urmă cu 12 ani. El este unul dintre cei câţiva pacienţi care sunt trataţi cu ajutorul unei tehnici revoluţionare dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge.

Profesorul Adrian Owen, de la "Brain and Mind Institute of Western Ontario, foloseşte un scaner cu rezonanţă magnetică şi imagistică functională pentru a detecta schimbările în fluxul sanguin din jurul creierului. El demonstrează cum funcţionează tehnica pe doi pacienţi unul dintre ei fiind Scott.

Prima data, pacientului i se cere să-şi imagineze că joacă tenis. Asta duce la o creştere a fluxului sanguin în partea frontală a creierului, care poate fi detectată de scaner. După care pacientului i se spune să-şi imagineze că se plimbă în camere diferite din casa lui. Această comandă activeaza o altă parte a creierului, situată în mijloc.

La final, le este adresată o întrebare. Pentru un răspuns afirmativ, pacienții trebuie să își închipuie că joacă tenis, iar pentru nu, că se plimbă prin casă.

Din modificările ulterioare ale fluxului de sânge, doctorii pot afla răspunsuri.

"Procedeul a fost aplicat pe mai mulţi pacienţi, dar numai Scott a arătat că mintea lui funcţionează. L-am scanat de mai multe ori, iar activitatea lui cerebrala arata clar ca el alege sa ne raspunda la intrebari. Credem ca el stie cine este si unde se află", a spus profesorul Owen.

Această tehnică revoluționară a fost utilizată cu succes pe mai mulți pacienți din două spitale britanice.

"Să întrebăm un pacient în această stare ceva important pentru el a fost obiectivul nostru de mai mulți ani. În viitor, i-am putea întreba cum să le îmbunătățim calitatea vieții", a mai spus doctorul Adrian Owen, de la "Brain and Mind Institute of Western Ontario". 

Părinţii lui Scott au spus că tot timpul au avut impresia că el vrea să comunice mişcându-şi ochii, însa medicii nu au acceptat niciodată această ipoteză.


Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player

×